Saját sorsukért aggódva vonulnak el ülésezni a fideszes képviselők

Vágólapra másolva!
A képviselők személyes jövőjét érintő kérdések körül, az önkormányzati és a választási törvényről lehetnek komolyabb viták a Fidesz szerdán kezdődő frakcióülésén - mondták az [origo]-nak kormánypárti források. A Fidesz vezetése hónapok óta készül a parlament létszámának csökkentése és az önkormányzati feladatok állami kézbe vétele miatt várható konfliktusokra. Fideszes források szerint a pártvezetés próbálja mederben tartani az indulatokat.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szerda esti tájékoztatója mellett a csütörtököt övezi a legnagyobb várakozás a párton belül a Fidesz háromnapos hajdúszoboszlói frakcióülésén. Csütörtökön kerülnek szóba ugyanis azok a kérdések, amelyek befolyásolják a kormánypárti politikusok személyes jövőjét, vagyis azt, hogy a jelenlegi parlamenti képviselők milyen posztokra számíthatnak majd a következő kormányzati ciklusban.

A kihelyezett frakcióüléssel a kormánypártok a parlament őszi ülésszakára készülnek fel. A hajdúszoboszlói tanácskozás szerdán kezdődik, előbb délután a Fidesz elnöksége ül össze, este hét órakor pedig megkezdődik a frakcióülés. A két frakcióvezető - Lázár János (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) - köszöntője után Orbán tájékozatja a frakció tagjait. A korábbi hagyományok alapján Orbán nem formális beszéddel készül, hanem érdemben tájékoztatja a képviselőket, többek között a kormány gazdasági, költségvetési hiánypótló terveiről. A frakciótagok kérdéseket tehetnek fel Orbánnak, ezt a helyszínen személyesen is megtehetik, illetve előzetesen írásban is elküldhették kérdéseiket a kormányfőnek.

"A bőrükre megy a játék"

Több kormánypárti képviselő arról beszélt az [origo]-nak, hogy a nagyobb viták a második napon, csütörtökön várhatóak. Ekkor kerülnek szóba az új alkotmányhoz készült sarkalatos törvények, mint például az önkormányzati törvény, illetve a választójogi törvény. "Ezekbe a kérdésekbe valószínűleg jobban belemegy a frakció, mivel a bőrükre megy a játék" - mondta az [origo]-nak az egyik fideszes képviselő. Hasonlóan fogalmazott Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz alelnöke is, aki vasárnap az MTI-nek azt mondta: nehéz vitára számít az önkormányzati törvényjavaslat megvitatása során. Kósa szerint a kérdésben különböző érdekek tapasztalhatók a frakcióban, ahol együtt vannak polgármesterek, pedagógusok, oktatásszervezők, irányítók.

A Fidesz frakciójának azon tagjai, akik polgármesterek is egyben - az [origo]-t tájékoztató fideszes források szerint - valószínűleg amellett fognak lobbizni, hogy az állam minél kevesebb jogkört vegyen át az önkormányzatoktól, illetve minél több hatáskör maradjon meg a településeknél. A jelenlegi tervek szerint az alapfokú egészségügyi ellátás és az óvodák fenntartása maradna az önkormányzatoknál, az alapfokú oktatási intézmények fenntartása viszont az államhoz kerülne, csakúgy mint a gyámügyek, a szociális ellátás és az építési hatóság. Konfliktusos téma lesz várhatóan a megyei jogú városok státuszának tervezett megszüntetése is, ami ellen állítólag közösen akarnak fellépni a megyei jogú városok vezetői, élükön Kósa Lajos debreceni polgármesterrel.

Megéri-e polgármesternek lenni?

Egy kormánypárti képviselő szerint az összeférhetetlenség miatt lesz különösen fontos, hogy milyen jogkörök maradnak a polgármesterek kezében. A tervek szerint ugyanis az új választójogi törvény kimondaná, hogy a polgármesteri poszt összeférhetetlen a parlamenti képviselőséggel. A 261 fős kormánypárti frakcióból pedig 70-80 képviselőnek van valamilyen önkormányzati posztja, a párt fajsúlyosabb politikusai közül Lázár János frakcióvezető hódmezővásárhelyi, Kósa Lajos debreceni, Pokorni Zoltán alelnök XII. kerületi, Rogán Antal pedig V. kerületi polgármester. Közülük eddig Lázár jelezte, hogy a következő ciklusban a képviselői posztot választja. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy 2014-től a jelenlegi 386 helyett 200 fős parlamenttel számol a kormány, vagyis a frakció jelentős része nem indulhat újra.

Az összeférhetetlenség fontosságát a Fidesz többször jelezte, végleges döntés azonban az [origo] információi szerint még nem született az ügyben. Ha kimondják az összeférhetetlenséget, akkor a polgármester-képviselőknek el kell dönteniük, hogy a jövőben melyik posztot választják, ha a polgármesterséget, akkor - ahogy egy fideszes forrás fogalmazott - nyilván nem lesz mindegy nekik, hogy a kormány mennyi jogkört akar elvenni az önkormányzatoktól. A frakció több olyan tagja, aki polgármester is egyben, így valószínűleg megpróbálja elérni, hogy lazítsanak a jelenlegi tervezeten.

Budapest okozza a legtöbb vitát

Korábban Tarlós István főpolgármester is utalt arra, hogy az önkormányzati kézben lévő jogkörök túlzott visszavétele esetén nem éri meg majd polgármesternek lenni. "Ha a jogszabályban nem nullázzák le a mozgásteremet, akkor szívesen csinálom, viszont kinevezett főpolgármester nem leszek" - mondta a Magyar Nemzetnek augusztus végén. Az önkormányzati rendszer átalakításának az egyik legtöbb vitát kiváltó része ugyanis az, hogy hogyan fog változni a kerületek és a főváros viszonya a jövőben. Döntés egyelőre ebben a kérdésben sem született, a téma azonban komoly konfliktust okozott Tarlós és a fideszes kerületi polgármesterek között, akik ragaszkodnak jelenlegi jogköreikhez. Tarlós nehezményezte azt is, hogy a kerületek július elején létrehozták a Budapesti Önkormányzatok Szövetségét. A főpolgármester "súlytalan gittegyletnek" nevezte a szervezetet, amelyet szerinte az önkormányzati törvény kerületeket érintő része miatt hoztak létre.

A Fidesz vezetése is észlelte, hogy a sarkalatos törvények közül az önkormányzati rendszer átalakítása okozza a legtöbb vitát a párton belül. Ennek azzal próbálták elejét venni, hogy tavasz eleje óta a parlamenti frakció önkormányzati tisztséget betöltő képviselői hétfő esténként rendszeresen egyeztetéseket is tartottak, illetve kidolgoztak egy javaslatot is, amely jelentősen eltér a kormányzati koncepciótól. Egy kormányzati forrás az [origo]-nak azt mondta: a pártvezetés valószínűleg azzal is készült a Hajdúszoboszlón várható vitára, hogy Lázár János frakcióvezető a nyár folyamán egyesével elbeszélgetett a frakciótagokkal, és többek között megkérdezte tőlük, hogy milyen terveik vannak a jövőre, akarnak-e képviselők lenni a következő, kisebb parlamentben is.

Nem lesz lázadás

A pártvezetés várhatóan azzal próbálja mederben tartani a vitát, hogy a frakcióülés előtt elnökségi ülést tartanak - mondta az egyik fideszes forrás. Szerinte az elnökségi ülésen néhány lényegesebb kérdésben már születhet döntés. Egy másik fideszes képviselő pedig arról beszélt, hogy a viták élét tompíthatja az is, hogy az önkormányzati törvényről hónapok óta vitatkoznak, így nem valószínű, hogy új érvek kerülnének elő Hajdúszoboszlón. Ráadásul a Fidesz frakcióülésein "anyázni sem szoktak" - utalt a viták várható hangnemére a képviselő, aki szerint váratlan fordulatok sem jellemzik a frakcióüléseket, így például arra sem kell számítani, hogy Kósa az önkormányzatok védelmében fellázítja a frakciót.