Nyilvánosságra kell hozni a paksi szerződéseket

Vágólapra másolva!
A paksi atomerőmű tervezett bővítésének összköltségét, a projekt eddigi eredményeit és a kapcsolódó szerződéseket is nyilvánosságra kell hoznia a Magyar Villamos Műveknek - döntött a Fővárosi Bíróság.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletében arra kötelezte a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt.-t, hogy 15 napon belül hozza nyilvánosságra a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről szóló, úgynevezett Lévai-projekt adatait.

A tervezett projekt - szakértők által becsült - hatalmas költségére is tekintettel, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet úgy vélte, hogy a folyamatnak alapjaitól kezdve nyilvánosnak és átláthatónak kell lennie, ezért januárban elkérte az MVM-től a projekt legfontosabb adatait. A Villamos Művek ekkor arra hivatkozva, hogy a kért adatok döntés-előkészítő anyagnak minősülnek, továbbá üzleti titkot tartalmaznak, megtagadta azok kiadását. Az Energiaklub pert indított az adatszolgáltatást megtagadó cég ellen.

A Fővárosi Bíróság osztotta az Energiaklub jogi érvelését, és teljes körűen kiadandónak ítélte a kért adatokat - azzal a megkötéssel, hogy a műszaki megoldásokra vonatkozó részleteket kitakarhatja az MVM. Az ítélet értelmében ki kell adni többek között a projekt tervezett összköltségét, időtervét, ütemezését, az eddigi eredményeket, a projekt keretében megkötött szerződések listáját, feltüntetve annak tárgyát, az összeget, illetve a teljesítési határidőt.

A Tolna Megyei Bíróság júniusban kötelezte jogerősen a Paksi Atomerőmű Zrt.-t, hogy adja ki az erőmű bővítéséről szóló Teller-projekt szerződéseit az Energiaklubnak. A projekt feladata volt elkészíteni azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a parlament dönthetett arról, hogy szükséges-e új atomerőműblokk(ok) építése. A munkacsoport 2008 végére tette le az asztalra a három tanulmányt. Ezt követően 2009 júliusában hozták létre a Lévai-projektet, amelynek célja elvégezni azokat a feladatokat, amelyek révén az országgyűlési határozatban foglaltaknak megfelelően el lehet jutni az atomerőmű bővítésének megkezdéséhez.