Nincs döntés Esztergomban arról, hogy a béreket fizessék ki vagy a hitelezőket

Vágólapra másolva!
Másfél órán át vitázott az esztergomi képviselő-testület arról, hogy az egymilliárd forintos válságköltségvetésből az önkormányzati dolgozók bérét vagy a hitelezőket fizesse-e ki. A polgármester szerint mivel a Fidesz-frakció elfogadta a válságköltségvetést, nekik kell dönteniük a kifizetésekről, a Fidesz szerint azonban a polgármester miatt került ilyen helyzetbe a város. A döntést egy héttel elhalasztották, és megvárják, amíg a helyi adók beérkeznek az önkormányzathoz.
Vágólapra másolva!

A tervezett 38 napirendi pontból összesen négyet vett fel tárgyalásra a képviselő-testület a többséget adó Fidesz-frakció javaslatára, ezek között a válságköltségvetés módosításával arról kellett volna dönteni, hogy az önkormányzat bért fizet az alkalmazottaknak vagy hitelezői követelését egyenlíti ki.

Tétényi Éva független polgármester és Steindl Balázs, a Fidesz-frakció vezetője, egyben a pénzügyi bizottság elnöke egyetértettek abban, hogy a jelenlegi válságköltségvetésben nincs arra pénz, hogy szeptember 30-ig kifizessenek egymilliárd forintot, ami az adósságrendezés miatt a hitelezőknek jár és ugyanakkor számfejtsék az intézmények dolgozóinak bérét.

Steindl Balázs szerint a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezési eljárást, "könyörögtünk, hogy ne indítsa el, 25 évre tönkrevágta a várost, és most tőlünk kérdezi, mit tegyünk" - mondta.

Tétényi Éva azonban kijelentette, hogy az adósságrendezés elindításakor érvényes szabályok szerint nem volt mérlegelési joga, és az Állami Számvevőszék is 6 milliárd forint hiányt talált a költségvetésben. A polgármester emlékeztetett rá, hogy miután a Fidesz-frakció elfogadta a válságköltségvetést, ő figyelmeztetett, nem lesz pénz az év végéig az intézmények működtetésére.

"Azóta lett volna lehetőség a módosításra, de ezt elszúrták. Ez nem az én költségvetésem. Önök adják a kétharmadot, mondják meg, honnan fedezzük a hiányt" - mondta Tétényi Éva, kijelentve, neki az emberek fizetése a legfontosabb.

A Fidesz-frakció és a polgármester másfél órás, személyeskedő vitája után a frakció eldöntötte, hogy a kérdésről egy hét múlva, az addig beérkező helyi adók ismeretében döntenek. A polgármester által kért név szerinti szavazást nem vállalták a fideszesek.