Nem maradhat a Petőfi híd budai hídfőjénél a Zöld Pardon

Vágólapra másolva!
Zárt ülésen döntött úgy az újbudai képviselő-testület, hogy költöznie kell a szórakozóhelynek. A döntés a Zöld Pardon működési engedélyét nem érinti.
Vágólapra másolva!

Elutasította az újbudai képviselő-testület a Zöld Pardon (ZP) közterület-használati kérelmét, így nem maradhat a Petőfi híd budai hídfője mellett a szórakozóhely - közölte Horti István XI. kerületi jegyző a döntés után. A jegyző elmondta: a ZP vezetősége pénteken kapja kézhez a döntést, illetve a határozatot, amelyben előírják, hogy mikor kell elhagynia a területet. A ZP-nek október 31-ig van érvényes engedélye.

A vitáról - mivel zárt ülésen tárgyalták - a jegyző nem közölhetett részleteket, de mint mondta, az elutasítás indokai pár napon belül felkerülnek az internetre. A ZP működési engedélyét a döntés nem érinti, így elköltözhet egy másik helyszínre - tudatta a jegyző.

A ZP augusztus 1-jén nyújtotta be kérelmét az önkormányzathoz, eszerint további öt évre - 2016. október 31-ig - bérelték volna a Petőfi híd budai hídfőjénél fekvő területet.

Az önkormányzat kommunikációs vezetője, Milassin Levente korábban azt mondta, alapvetően nem a ZP-vel van probléma, hanem a helyszínnel. Ezért ha a ZP üzemeltetői a kerületen belül javasolnak egy másik, a lakosság életét kevésbé zavaró helyszínt, akkor az önkormányzat készséggel áll a további egyeztetések elé, és minden tőle telhető segítséget megad az ezzel kapcsolatos ügyintézésnél is.

Kővári Zsuzsa, a Zöld Pardon egyik tulajdonosa csütörtökön a testületi ülés előtt adta át a kabinetfőnöknek azt a 110 ezer 910 támogató aláírást, amelyet néhány hónap alatt gyűjtöttek. A tulajdonos emlékeztetett, hogy a ZP megmentéséért szervezett múlt vasárnapi koncertre több tízezren jöttek el. A ZP-ben - 13 éves működése alatt - több mint 1800 koncertet tartottak hat és félmillió vendég előtt - mondta.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester csütörtökön a fővárosban újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy "politikailag nem túl ügyes döntés" a Zöld Pardon bezárása. Mint mondta, csak a rendelkezésére álló információk alapján tud véleményt formálni a szórakozóhelyről; tudja egyebek mellett, hogy a Zöld Pardon nagyon szigorú szabályok szerint működik, ahová kiskorúak például csak írott szülői engedéllyel mehetnek be. Jelezte, hogy tisztában van a hely népszerűségével, és azzal, hogy a szórakozóhely nem lakókörnyezetben van, hanem egy egyetemi kampusz közepén.

Az önkormányzat és a ZP közötti vitában felmerült az is, hogy a szórakozóhelyet költöztessék a Rákóczi híd mellé. Ezt az ötletet a ZP vezetősége elvetette, arra hivatkozva, hogy szerintük a szórakozóhely a közlekedés és a zaj szempontjából ideális helyen van, és esetleges elköltöztetése több problémát okozna, mint amennyit megoldana.

A Rákóczi híd közelében nem közlekedik semmilyen éjszakai járat. Vitézy Dávidot, a BKK igazgatója a távirati irodának elmondta, hogy nem terveznek semmilyen éjszakai BKV-járatot üzembe állítani az említett területen, mivel éppen a ZP és a hozzá hasonló szórakozóhelyek miatt jár idén május 1-től egész éjjel a 6-os villamos.