Miniszterelnöki biztosként dolgozik a jövőben Giró-Szász András

Vágólapra másolva!
A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent rendelet szerint Orbán Viktor kormányfő miniszterelnöki biztosnak nevezte ki Giró-Szász Andrást, aki a jövőben a kormányszóvivő posztját tölti majd be.
Vágólapra másolva!

Miniszterelnöki biztosnak nevezte ki Orbán Viktor kormányfő Giró-Szász Andrást - írja a hétfői Magyar Közlöny. A rendelet szerint Giró-Szász irányítja a jövőben többek között a Miniszterelnökségen működő kormányszóvivői tájékoztatást segítő igazgatási helyettes államtitkár és a stratégiai helyettes államtitkár tevékenységét.

Módosult a miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet is, amely változtatott a közigazgatási és igazságügyi miniszternek a kormányzati tevékenység összehangolásával kapcsolatos feladat- és hatáskörén.

Az eddigi szabályozás szerint a közigazgatási miniszter volt a felelős azért is, hogy összehangolja a minisztériumok sajtófőnökeinek és tájékoztatási feladatokat, sajtófigyelést ellátó szervezeti egységeinek a tevékenységét, valamint módszertani iránymutatást nyújtson számukra. Felelős volt emellett "a tömegtájékoztatási eszközök kormányzati tevékenységet érintő publikációinak figyelemmel kíséréséért, valamint a válaszadás megszervezéséért" is. A belföldi kormányzati kommunikációhoz kapcsolódó koordinációs feladatok és az elemzések elkészítése a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hatáskörébe tartoznak ezentúl.

A Fidesz-KDNP múlt heti, hajdúszoboszlói frakcióülésén tartott tájékoztatóján jelentette be Szijjártó Péter, hogy Giró-Szász András politikai elemző lesz az új kormányszóvivő. Giró-Szász az MTI-nek pénteken adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, azt tekinti feladatának, hogy közérthetően elmagyarázza az állampolgároknak, miért jó nekik egy adott kormányzati lépés. Nagyjából úgy, mint amikor egy műtét előtt az orvos elmagyarázza a betegnek: lehet, hogy egy pillanatig fáj, vagy kicsit fél tőle, de a beavatkozás után sokkal jobb lesz - mondta.

Szijjártó a múlt héten csütörtökön azt is bejelentette: Giró-Szász, ellentétben elődeivel, nem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, hanem a Miniszterelnökséghez tartozik majd.