LB: Perelheti a BKV a 4-es metró beruházásánál kartellező cégeket

Vágólapra másolva!
Hatályon kívül helyezték hétfőn a Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős döntését, amely elutasította a BKV kártérítési keresetét, amelyet több cég ellen indított tisztességtelen piaci magatartás miatt.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság hétfői döntése értelmében a 4-es metró beruházásával összefüggő ügyben a másodfokú bíróságnak érdemben kell vizsgálnia a BKV-nak a kartellező cégekkel szembeni kártérítési igényét.

A Gazdasági Versenyhivatal 2004-ben megállapította, hogy a Strabag és két másik pályázó cég "a közbeszerzési eljárásban összehangolt magatartást tanúsított az árak kialakítása során", ezért összességében csaknem negyedmilliárdos bírságot szabott ki három pályázóra. Döntését a Fővárosi Bíróság 2006-ban helybenhagyta. A BKV közben kártérítési pert indított a Strabag és több más cég ellen azért, mert álláspontja szerint jogellenes magatartásuknak árfelhajtó hatása volt. Ebben az ügyben az első- és a másodfokú bíróság egyaránt elutasította a közlekedési vállalat keresetét arra hivatkozva, hogy a beruházásokat nem a BKV, hanem a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta.

A Legfelsőbb Bíróság azonban hétfőn hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla jogerős másodfokú döntését, és a kártérítési kereset érdemi vizsgálatára utasított.