Harminc amerikai helikoptert kap a honvédség

Vágólapra másolva!
Magyarország ingyen juthat a darabonként ötmillió dollárt érő helikopterekhez, amelyeket az Egyesült Államok kivont a haderejéből, és felajánlott a partnerországoknak.
Vágólapra másolva!

Mintegy 30 UH-1N-es helikoptert kap hamarosan a honvédség az Egyesült Államok hadseregétől. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az amerikai haderő összesen 89 helikoptert von ki a hadrendjéből, ezeket pedig ingyen vagy kedvezményes áron ajánlotta fel a partnerországoknak. Mivel Magyarország a legmegbízhatóbb partnerek közé tartozik, ezért ingyen juthat a darabonként ötmillió dollárt érő gépekhez - közölte a minisztérium.

Bár a tárgyalások még tartanak, jó eséllyel nemcsak ingyen, hanem teljesen felszerelve, sőt pluszalkatrészekkel együtt érkezhetnek 2013-ban a helikopterek Magyarországra. Az országnak egyedül a szállítás, a rendszerbe állítás és a legénység kiképzésének költségeit kell állnia, de az is lehet, hogy még ezeknek sem kell a teljes összegét kifizetni.

A személy- és teherszállításra használható, közepes méretű helikopterek kiváló műszaki állapotban vannak, így nagyon hosszú - még nem megállapított - ideig használhatók, míg a jelenlegi szovjet gyártmányú gépek többségét már tíz év múlva ki kell vonni a hadrendből.

A Bell UH-1 Iroquois (Irokéz) amerikai fejlesztésű és gyártású katonai szállító helikopter. Beceneve: Huey (a hivatalos Iroquois megnevezést a gyakorlatban nem használták). A UH-1-et az UH-60 Black Hawk váltotta az 1980-as évek elejétől kezdve, így napjainkra már csak néhány Huey teljesít szolgálatot. A tengerészgyalogság viszont napjainkban is nagy számban alkalmazza a korszerűsített (ikerturbinás) N és Y típusú változatokat.