Feloszlatta magát a jászladányi képviselő-testület

Vágólapra másolva!
Megerősítve saját korábbi döntését, önmaga feloszlatása mellett szavazott a jászladányi képviselő-testület. A döntés oka a polgármesterrel szembeni elégedetlenség, illetve az ellene folyó büntetőeljárás. A polgármester hiába próbálta tisztázni magát a vádak alól a csütörtöki ülésen.
Vágólapra másolva!

Augusztus 25-i döntését megerősítve, ezúttal nyilvános ülésen is saját feloszlatása mellett foglalt állást Jászladány képviselő-testülete csütörtökön este, a nagyközség művelődési házának érdeklődőkkel zsúfolásig megtelt nagytermében. Mindez azután történt, hogy a polgármester újratárgyaltatta a képviselő-testülettel az augusztus 25-ei ülésen egyszer már megvitatott, és az önkormányzat önfeloszlatásával végződött napirendi pontot.

A jászladányi képviselők akkor egy személyi kérdésről szóló napirend kapcsán vetették fel az önfeloszlatás lehetőségét, és a 9 tagú testület 5-4 arányban hozott erről többségi határozatot. A döntést többek között a polgármesterrel való együttműködés ellehetetlenülésével, a vezető ellen folyamatban lévő büntetőeljárással, valamint számos neki tulajdonított helyi visszássággal, hiányossággal és morális, illetve szakmai kifogással indokolták.

Dankó István polgármester több száz fős hallgatóság előtt az őt ért vádakra reagált, ezzel nyitotta meg a csütörtöki vitát. Azt mondta, egy esetleges önfeloszlatás nagy veszélybe sodorja az önkormányzatot és magát a települést is, amely előtt szennyvízberuházástól kezdve a létesítmények felújításáig sok építkező feladat áll, és ezek megvalósítását komolyan hátráltatnák egy időközi választás lebonyolításával járó teendők. Ráadásul a voksolás legalább 3 millió forintos költségét az önkormányzatnak kell saját pénzéből megfizetnie.

"Az oszlatók névtelen szórólapokon terjesztett, hazugságokkal teli vádakkal háborúba kergetik a lakosságot és bolhából csinálnak elefántot" - fogalmazott. A polgármester szerint az ellene indult büntetőeljárás megalapozatlan, kizárólag a rosszakaróinak feljelentése alapján indult, és amíg le nem zárul, addig megilleti az ártatlanság vélelme. Hozzátette, szerinte a mintegy hatezer lelkes település a maga 119 millió forintra rúgó hitelállományával nem tartozik a legeladósodottabb magyar települések közé.

A Jászladányt 13 éve irányító Dankó István végül bejelentette: a személyét és munkáját kritizáló szórólapok szerzőivel szemben szerdán rágalmazás miatt feljelentést tett a rendőrségen. A polgármester szavait a közbeszólások, méltatlankodó moraj, helyenként taps kísérte a hallgatóság soraiból.

A megismételt szavazás ugyanazt az eredményt hozta, mint az első: a testület 5:4 arányban ismét önmaga feloszlatása mellett szavazott. A szavazás végeredményét a teremben hangos üdvrivalgás és taps fogadta az MTI tudósítója szerint.

Dankó István az ülés végén kihirdette: a helyi választási bizottságnak harminc nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy három hónapon belül kiírja az időközi választást, és meghatározza annak időpontját. A voksolásig a polgármester és a képviselő-testület ügyvezetői minőségben látja el a feladatát.

Az ügy előzményeiről, és Jászladányról itt talál részleteket.