Feladták az önkéntes raboskodást a Promenád kávézó vezetői

Mammut, Promenád kávézó, önkéntes raboskodás, birtokvédelem, Király Lajos, ügyvezető
Vágólapra másolva!
Elhagyta a budapesti Mammut bevásárlóközpont egyik kávézóját a helyet korábban üzemeltető cég két vezetője, aki csaknem egy hónapon át nem jött ki az épületből. A II. kerület jegyzője birtokvédelmet jegyzett be a Promenád kávézó belső egységére, míg a létesítményhez tartozó terasz felett a Mammut gyakorolja a jogokat.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután kettőkor elhagyta a Mammutot a Promenád kávézót üzemeltető cég két vezetője, aki a bérleti szerződés meghosszabbítása körül kialakult vita miatt költözött be a bevásárlóközpontba csaknem egy hónapja. A helyszínen lévő tudósítónk szerint az ügyvezető először azt kiabálta ki a bevásárlóközpontnál összegyűlt újságíróknak, hogy a Mammut emberei nem akarják kiengedni őket, később azonban mindketten elhagyták az épületet, igaz, a biztonsági őrök eközben kicsit megráncigálták őket. A kávézó üzemeltetőit képviselő ügyvéd korábban az [origo]-nak azt mondta, a két férfi elhagyhatná a Promenádot, de be senkit sem enged hozzájuk a helyszínt őrző 15-20 fős biztonsági csapat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Király Lajos 24 nap "raboskodás" után nyilatkozik. További képekért kattintson a fotóra!

A Promenád kávézót üzemeltető MIMEZIN Kft. ügyvezetője, Király Lajos kérdésünkre elmondta, a 24 nap után a lehetőségekhez képest jól van, és megérte a "rabság". Később azonban hozzátette, nem valószínű, hogy a jövőben békésen együtt tudnának működni a Mammuttal.

A II. kerületi jegyző döntése értelmében a kft. birtokvédelmet kap a belső egységre, a külső terasz felett azonban a Mammut gyakorolja a jogokat. Azt még nem tisztázták, hogy mi lesz a sorsa az itt lévő sátornak és egyéb berendezéseknek. A Promenád vezetői azt remélik, hogy már hétfőn le tudnak ülni tárgyalni a Mammut képviselőivel.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Valóságos falat építettek a kávézó köré. További képekért kattintson a fotóra!

Az üzletház szerint a bérlők akciója önkényes és jogszerűtlen, és a szerződést azért mondták fel, mert közel két év alatt nem tudtak megegyezni az árról. A bérlő szerint azonban a Mammut járt el önkényesen, és megszegte korábbi megállapodásukat.

A Mammut ügyvédje, Sándor Róbert elmondta, hogy létezik egy birtoksértési és egy működési engedélyről szóló határozat is. Ezek értelmében a kávézót három részre osztották: a 160 négyzetméteres teraszon a Mammut nem valósított meg birtoksértést, míg a 45 négyzetméteres belső üzlethelyiségben a jegyző a kávézó üzemeltetőinek adott igazat, vagyis itt birtoksértés történt. Az üzlethelyiségben ugyanakkor van egy 65 négyzetméteres galéria is, és itt a határozat értelmében szintén nem történ birtoksértés. Mindemelett visszavonták a Promenád működési engedélyét, mivel nincs érvényes bérleti szerződés - mondta a Mammut ügyvédje.

Sándor Róbert beszélt arról is, hogy szerdán megállapodtak a kft. vezetőivel, hogy jogi úton rendezik a kérdést. Szerinte az ügyvezető és társa ezt felrúgta azzal, hogy csütörtökre odarendelte a helyszínre a sajtót. Az [origo] kérdésére a biztonsági őrök lökdösődését azzal indokolta, hogy a két férfival korábban közölték, az üzletházon belül hagyhatják el az épületet, de ők a média jelenléte miatt hátul jöttek ki, egy olyan területen, amely egyébként a Mammut tulajdona. A Mammut Zrt. közleményében hangsúlyozza, hogy a Mimezin Kft. képviselői nem önként távoztak, hanem a II. kerületi polgármesteri hivatal határozata kötelezte őket erre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Sándor Róbert, a Mammut ügyvédje. További képekért kattintson a fotóra!

Az üzletház szerint a kialakult helyzetre az lehetne a megoldás, ha sikerül megállapodni a Mammut által javasolt bérleti díjban. Az ügyvéd ugyanakkor hozzátette: a cégvezetők mostani magatartása miatt már nem biztos, hogy kialakítható együttműködés az üzemeltetőkkel.

Cikkünket az ügy hátteréről itt olvashatja.