Első fokon felmentették a közokirat-hamisítás vádja alól Joav Blumot

Vágólapra másolva!
A bíróság szerint a sukorói King's City kaszinóberuházás magyar jogban járatlan befektetője tévesen feltételezte, hogy a jogszabályok értelmében akkor is bejelentkezhet állandó lakosként az adott lakcímre, ha életvitelszerűen nem tartózkodik ott.
Vágólapra másolva!

Felmentette a közokirat-hamisítás vádja alól Joav Blum izraeli-magyar üzletembert, a sukorói King's City kaszinóberuházás egyik befektetőjét a Székesfehérvári Városi Bíróság első fokon. A szerdai tárgyaláson hozott ítélet nem jogerős, az ügyész a bűnösség megállapításáért fellebbezett.

A bíróság álláspontja szerint a magyarul nem beszélő és nem olvasó, a magyar jogban járatlan férfi a bűncselekmény elkövetésekor abban a téves feltevésben volt, hogy a jogszabályok értelmében akkor is bejelentkezhet állandó lakosként az adott lakcímre, ha életvitelszerűen nem tartózkodik ott.

A tárgyaláson Joav Blum nem vett részt, védője, Bánáti János ügyvéd képviselte. A bíró több tanút hallgatott meg, köztük Sukoró korábbi polgármesterét, a falu jegyzőjét, valamint a polgármesteri hivatalnak azt a munkatársát, aki Joav Blum lakcímének bejelentésekor az ügyintézői teendőket látta el.

Joav Blumot a 2009 decemberében kezdődött perben az ügyészség azzal vádolta, hogy közokirat-hamisítás bűntettét követte el, amikor 2008-ban csak névlegesen létesített lakóhelyet Sukorón, azaz az általa előbb bérelt, majd megvásárolt ingatlant nem akarta életvitelszerűen használni, és nem is élt ott.

A Legfelsőbb Bíróság 2010. októberében nyilvánította érvénytelennek Joav Blumnak a sukorói lakcímét. A Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal szerint ez a döntés határozza meg, hogy érvénytelen-e a kaszinóberuházás érdekében lebonyolított, sokat támadott telekcsere.

A 2008-ban megkötött csereszerződés alapján a magyar állam tulajdonában levő húsz sukorói külterületi ingatlant cserélték el egy tervezett kaszinóberuházás megvalósításához a Joav Blum birtokában levő két albertirsai, külterületi, valamint egy pilisi külterületi ingatlanra.

A területen a befektető egy 275 milliárd forintos költséggel tervezett kaszinóvárost álmodott meg. A telekcsere után a befektető a 296 milliós különbözetet befizette az államnak, de az ügylet miatt a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el 2009 áprilisában, mert egy szakvélemény a korábbi szakértői véleményekhez képest jelentős értékkülönbözetet állapított meg.