Elhunyt Pallag László, az olajszőkítőket üldöző kisgazda politikus

Vágólapra másolva!
Elhunyt Pallag László egykori kisgazda politikus, aki az olajszőkítéseket vizsgáló parlamenti bizottság elnöke volt 2000-től. Pallag László akkor azt állította, hogy több tanútól is hallott az olajmaffia és politikusok kapcsolatáról. Így az olajügyben egy tanú által név szerint említett politikusok olajos ügyeiről is, de a bíróság többszöri kérdésére sem volt hajlandó elárulni, hogy kik voltak az informátorai.
Vágólapra másolva!

Tragikus hirtelenséggel szombaton elhunyt Pallag László egykori békési kisgazda politikus, országgyűlési képviselő, aki az olajügyek kapcsán szerzett országos ismertséget - írta a Békés Megyei Online hétfőn.

Pallag László 1950-ben született, 1989-től a Független Kisgazda és Földmunkás Pártban politizált, amelynek helyi, majd megyei elnöke lett. Nyolc éven át volt országgyűlési képviselő, 2000-től az olajszőkítéseket kivizsgáló parlamenti bizottság elnökeként dolgozott.

Az olajbizottság 1999 novemberétől egy éven keresztül működött Pallag László kezdeményezésére. Az olajbotrány idején elhíresült Nógrádi Zsolt volt a vizsgálat legfontosabb tanúja, de politikusokat is befeketítő vádjait semmivel sem tudta bizonyítani.

Nógrádi Zsolt azzal vádolta meg többek között Pintér Sándor akkori belügyminisztert, Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt, az MDF volt elnökét és Boross Péter volt miniszterelnököt, hogy kapcsolatot tartottak az olajmaffiával, pénzt kaptak a Bács-Kiskun megyei olajszőkítőktől.

Pallag László elismételte a Nógrádi-féle vádakat, ezért rágalmazásért beperelték az érintett képviselők. Pallag akkor azt állította, hogy Nógrádin kívül másoktól is hallott az olajmaffia és politikusok kapcsolatáról. Így az ügyben Nógrádi által név szerint említett négy politikus (Szabó Iván, Lezsák Sándor, Pintér Sándor és Boross Péter) olajos ügyeiről is, de a bíróság többszöri kérdésére sem volt hajlandó elárulni, hogy kik voltak Nógrádi mellett az informátorai.

2002-ben nem jutott be az országgyűlésbe és a békési képviselő-testületbe sem, ahol tizenkét évig volt képviselő. Azóta a közélettől visszavonultan élt Békésen.