Élesen bírálták Gyurcsányt az MSZP választmányi ülésén

Vágólapra másolva!
Nem zárták ki Gyurcsány Ferencet a pártból az MSZP szombati választmányi ülésén, de többen is élesen kritizálták a volt miniszterelnök és az általa vezetett platform magatartását. Gyurcsány nem vett részt a választmány ülésén, Hiller István korábbi pártelnök szerint csak idő kérdése, mikor távoznak a pártból Gyurcsányék.
Vágólapra másolva!

Többen, így a pártelnök, Mesterházy Attila is élesen bírálta Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform magatartását az MSZP szombati választmányi ülésén. A volt miniszterelnök kizárásáról nem döntöttek, elfogadtak viszont egy határozatot, amely kimondja, hogy az MSZP nem vállal közösséget azokkal, akik vétenek a párt etikai normái ellen. Gyurcsány nem vett részt a választmány ülésén.

Simon Gábor választmányi elnök az ülés után újságíróknak elmondta, a határozat rögzíti, hogy aki az MSZP többségi döntéseinek megvalósulását akadályozza, vagy a párt működésével, megújulásával kapcsolatos kritikáit nem a belső fórumokon fogalmazza meg, "nem méltó a szocialista párt szolidaritására". Emellett megerősítették, hogy a választmány eljárhat az MSZP alapszabályával és etikai normáival ellentétesen cselekvő platformokkal és tagozatokkal szemben. A határozat így utal az alapszabály azon pontjára, amely lehetővé teszi a platformok megszüntetését.

Simon Gábor szerint a végül elfogadott határozatnál "radikálisabb" ötletek is előkerültek, Gyurcsányék kizárásának lehetőségéről viszont nem szavaztak. Hozzátette ugyanakkor, az uralkodó álláspont az volt, "ha úgy döntenek, hogy kilépnek az MSZP-ből, tegyék meg minél gyorsabban".

Bár az előzetes napirenden nem szerepelt, valószínűleg tárgyaltak a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform azon javaslatáról, hogy a listán parlamenti mandátumot szerzett szocialista politikusok adják vissza képviselői helyüket, hogy annak fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek.

Hiller szerint távozik Gyurcsány platformja

Hiller István korábbi pártelnök szerint csak idő kérdése, hogy Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform távozzon az MSZP-ből. Az MSZP szociáldemokrata platformjának vezetője a párt szombati választmányi ülése után újságíróknak azt mondta, úgy gondolja, hogy Gyurcsányék ezt a döntést lélekben már meghozták. Hozzátette, aki szerint ez a szocialista párt darabokra hullását jelentené, "az vagy nem ismeri a helyzetet, vagy hazudik", mert az MSZP-ben működő hét platform közül hat egységesen a pártelnök és az elnökség mögött áll.

A Demokratikus Koalíciót képviselő Varju László, MSZP-s országgyűlési képviselő újságíróknak elismerte, hogy az ülésen a többség nem értett egyet az általuk megfogalmazott, például a parlamenti munka megújítását célzó javaslatokkal. Hangsúlyozta, hogy a következő hetekben további indítványokat fognak tenni az MSZP átalakítására.

Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy Gyurcsány Ferenc és támogatói 2014-ben ne az MSZP színeiben induljanak a választáson, úgy felelt: "megvan ennek a lehetősége". Hogy így lesz-e, annak szerinte legkésőbb a szocialista párt jövő évi tisztújításáig el kell dőlnie.