Atomenergia-pártiak a magyarok a paksi erőmű megbízásából végzett kutatás szerint

Vágólapra másolva!
A TNS Hoffmann Kft. közvélemény-kutatási eredményei szerint a magyarok többsége egyetért a paksi atomerőmű működésével, és támogatja a paksi blokkok bővítését is. A Mediánnak az [origo] számára készített felmérése azonban ennek épp az ellenkezőjét mutatta, abból az derült ki, hogy a magyarok többsége nem kér az atomenergiából.
Vágólapra másolva!

A magyar lakosság 73 százaléka egyetért a paksi atomerőmű működésével, és kellően szigorúnak tartja a biztonsági előírásokat - derül ki a TNS Hoffmann Kft. legfrissebb közvélemény-kutatásából. A többség támogatja a bővítést és a paksi blokkok üzemidejének meghosszabbítását is - közölte Mittler István, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a kutatás eredményét.

A paksi atomerőmű 1990 óta minden évben országos, reprezentatív közvélemény-kutatást végeztet. A TNS Hoffmann Kft. kutatási eredményei azt mutatják, hogy csökkent a technológia és a létesítmény támogatottsága. Ennek kétségtelen oka, hogy a Japánban történt tavaszi földrengés és az azt követő szökőár következményei az atomerőművek megítélését világszerte befolyásolták - tette hozzá Mittler István.

Az általános támogatottsági mutató a tavalyi 78 százalék után jelenleg 73 százalékon áll. Arra a kérdésre, hogy Egyetért Ön azzal, hogy Magyarországon működik atomerőmű?, a megkérdezettek csaknem háromnegyede válaszolt igennel. Emellett 86 százalék véli úgy, hogy az atomerőmű megfelel az európai uniós színvonalnak is.

A kommunikációs igazgató beszámolt arról, hogy a felmérésben részt vevők 51 százaléka támogatná egy új atomerőművi blokk építését (44 százalék nemmel válaszolt), ha az a paksi telephelyen létesülne, és ugyancsak a többség (58 százalék igen, 35 százalék nem) egyetért az erőmű üzemidejének meghosszabbításával is.

A Medián közvélemény-kutató az [origo] számára készített felmérése szerint azonban a lakosság nagy többsége elutasítja a Paksi Atomerőmű élettartamának meghosszabbítását, vagy egy újabb atomerőmű építését. A felmérés szerint a megkérdezettek 32 százaléka támogatja, 63 százaléka ellenzi az élettartam meghosszabbítását, míg egy új atomerőmű építését 36 százalék támogatja, 58 százalék ellenzi. Összességében a lakosság 43 százaléka mindkét javaslatot ellenzi.

A Paksi Atomerőmű bővítését - ami valószínűleg két új, egyenként ezer megawattos blokk felépítését jelentené - még a Gyurcsány-kormány utolsó napjaiban hagyta jóvá a parlament. Az előkészítésre felhatalmazást adó országgyűlési határozatot nagy többséggel (6 ellenszavazattal és 10 tartózkodással) fogadták el, az akkor ellenzéki Fidesz és KDNP képviselőinek döntő többsége is igennel voksolt. A második Orbán-kormány is elkötelezett támogatója a Paksi Atomerőmű bővítésének, és már javában zajlik az előkészítése.