A Vatikán kérte a pécsi egyházmegye gazdasági igazgatójának elküldését

Vágólapra másolva!
Levélben utasította a Vatikán a pécsi egyházmegyét a szervezet gazdasági igazgatójának eltávolítására. Wolf Gyula szerint jogtalanul távolították el pozíciójából januárban, Wolf kártérítést követel.
Vágólapra másolva!

Szerdán folytatódott a munkaügyi bíróságon Wolf Gyula, a pécsi egyházmegye tavaly ősszel felmentett volt gazdasági igazgatójának pere. Egy a bíróságon ismertetett irat szerint a Vatikán tavaly júliusban levélben kérte Wolf Gyula minden, az egyházmegyében betöltött tisztségéből való menesztését - írja a Baranya megye híreivel foglalkozó Bama.hu.

A levélben az akkor még hivatalban lévő Mayer Mihály megyés püspököt arra utasították, hogy Wolf Gyulát minden tisztsége alól mentse fel, mert alkalmatlan feladatai ellátására. Ezzel összefüggésben a volt gazdasági igazgató képviselője az előző tárgyaláson megjegyezte, mivel a német nyelven íródott levél fordítása akkor még el sem készült, azt nem is ismerhette ügyfele a felmondás időpontjában.

Ugyanakkor Mayer Mihály írásban, ügyvéd előtt tett nyilatkozatában azt állítja, a volt főigazgatónak beszámolt a levél tartalmától. A leirat megérkezése után néhány héttel Wolf Gyula lemondott. Munkaviszonyát ellenben akkor még nem szüntették meg, erre csak idén januárban került sor. Ettől az eljárástól független továbbra is zajlik az a nyomozás, amely az egyházmegyével kapcsolatos feltételezett visszaéléseket hivatott feltárni, az ügyben továbbra sem gyanúsítottak meg senkit.

Wolf kártérítést követel

Wolf Gyula munkaviszonyát a szombathelyi egyházi vezető, pécsi kormányzó Veres András hivatali ideje alatt szüntették meg. Wolf Gyula menesztéséig az egyházmegye egyes szociális intézményeinek vezetőjeként dolgozott, s munkaviszonyát többek között a költséghatékonyabb gazdálkodásra irányuló átszervezésekkel indokolva szüntethették meg.

Wolf Gyula ügyvédje ezt többek között azzal érvelve kifogásolta, hogy az időseket ellátó otthonok élére új vezetőket neveztek ki, s miután másokkal töltötték be a posztokat, aligha spóroltak. Wolf Gyula azt kérte, a bíróság állapítsa meg munkaviszonya megszüntetésének jogellenes voltát, valamint kártérítést is követel volt munkaadójától. Wolf ügyvédje szerint Veresnek nem volt joga megszűntetni ügyfele munkaviszonyát.