Villámtüntetést szerveznek Pécsre a Felszállott a páva-előadásáért

Vágólapra másolva!
Megmozdulást szerveznek hétfőre Pécsre a Kodály Központ elé, a Pécsi Filharmonikusok vezetője által letiltott Felszállott a páva-előadásért. A tüntetésre elmegy Páva Zsolt pécsi polgármester is, akinek nem volt köze az előadás visszatartásához. 
Vágólapra másolva!

"Magam is ott leszek ezen a tervezett megmozduláson " - írta pénteki Facebook-bejegyzésében Páva Zsolt, Pécs polgármestere arra reagálva, hogy a közösségi oldalon a helyiek flashmobot szerveznek hétfő délutánra a Pécsi Filharmonikusok vezetője által letiltott Felszállott a páva-előadás megtartása érdekében - írja a bama.hu.

Ahogy arról korábban a Blikk híre alapján beszámoltunk, Horváth Zsolt a pécsi polgármester neve miatt nem engedte lejátszani a Pannon Filharmonikusok Kodály Központot megnyitó estjén a Páva-variációkat. Az intézmény igazgatója erről levelet írt az intézmény zenei vezetőjének, amelyben úgy fogalmazott, "a Páva-variációkat a közönség Páva Zsolt polgármester úr kigúnyolásának venné". Az eset után a zenei vezető, Peskó Zoltán lemondott.

"A sajtóban olvastam ezt a nyilatkozatot, és igencsak megdöbbentett. Természetesen semmi kifogásom nincs a Felszállott a páva című népdalra írt variációkkal szemben, mint ahogy az állatkertben sétálva sem veszem magamra, ha látok egy pávát" - írta Facebook-bejegyzésében Páva Zsolt, aki a Blikknek is azt mondta, őt nem bántotta volna az előadás. Páva Zsolt azt is hozzátette, nem tudja képzelni, mi vezérelhette Horváth Zsoltot.

A Facebookon szerveződő hétfő délutáni megmozdulásra egyelőre körülbelül százan jelezték részvételüket.

Peskó idén augusztusban az Élet és Irodalomnak azt mondta, azért távozott, mert művészeti igazgatóként nem ő döntött bizonyos művészeti kérdésekben. A Pannon Filharmonikusok Művészeti Tanácsa a történtek után közleményben határolódott el a művészetet politikai kontextusba helyező értelmezéstől.