Turkálókban adta el a Vöröskeresztnek gyűjtött ruhákat egy Fejér megyei cég

Vágólapra másolva!
A Magyar Vöröskereszt nevében gyűjtött használt ruhát egy Fejér megyei cég, de a több mint ezer tonna ruha nagy részét eladta. A bevételből kilónként csak 15 forintot utalt át a segélyszervezetnek.
Vágólapra másolva!

Kihasználta az adományozók segítő szándékát, visszaélt a Vöröskereszt nevével, és jogtalan adócsökkentéssel megkárosította az államot egy Fejér megyei cég - közölte kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhivatal vizsgálata szerint konténerszám gyűltek a használt ruhák a vállalkozásnál, mert az emberek szívesen váltak meg feleslegessé vált holmijuktól a Vöröskereszt nevével fémjelzett akcióban. Két év alatt összesen 1,3 millió kilogramm gyűlt össze, amelyből a segélyszervezet Pest megyei szervezetének mindössze ötszáz kilogramm kellett. A többit a cég eladta, és kilogrammonként 15 forintot utalt a Vöröskeresztnek.

A NAV megállapította azt is, hogy a vállalkozó a Vöröskeresztnek átutalt összeggel szabálytalanul csökkentette cége adóalapját, ezzel az állami költségvetésnek két év alatt jelentős kárt okozott.