Tanúként hallgatták ki Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert egy paksi szerződés ügyében

Vágólapra másolva!
Tanúként hallgatta ki Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert és Karl Imre volt szocialista országgyűlési képviselőt az ügyészség, amely azt vizsgálja: értéktelen tanulmányért fizetett-e ki három éve a Paksi Atomerőmű 48 millió forintot.
Vágólapra másolva!

A Paksi Atomerőmű a reaktorbővítés lehetőségeiről rendelt meg tanulmányt 2008-ban az Esplanade Hungary Tanácsadó Kft.-től - hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában hétfőn. A gyanú szerint a dokumentumot, amiért az atomerőmű 48 millió forintot fizetett ki, részben korábbi, a Magyar Tudományos Akadémia és a Központi Fizikai Kutató Intézet munkatársai által készített anyagokból ollózták össze.

Az ügyben július elsején különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg Molnár Lászlót, a Paksi Atomerőmű vezérigazgató-helyettesét, aki 2008 februárjában aláírta a megbízási szerződést, és igazolta a teljesítést. A megbízás aláírása idején Draskovics Tibor a tulajdonos Magyar Villamos Művek (MVM) igazgatóságának elnöke, míg Karl Imre a testület tagja volt.

A megbízást elnyerő Esplanade Kft. székhelye ugyanabban az Andrássy úti házban van, ahová az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft., az FTC korábbi tulajdonosa van bejelentve, és a cég vezetése is közös - tudta meg az MTI. Az MVM mindenben együttműködik a rendőrséggel, az Esplanade Kft. későbbre ígért tájékoztatást.

Az MTI értesülései szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda az MVM további tíz szerződését is vizsgálja. Ezekben az ügyekben jogsegélykérelemmel fordultak több külföldi hatósághoz.