Személyeskedő vitába fulladt a képviselő-testületi ülés Esztergomban

Esztergom, Fidesz-belviszály, Tétényi Éva, zarándoklat Budapestre, 2011.04.09.
Vágólapra másolva!
Másfél órán át tartó személyeskedésbe fulladt a csütörtöki képviselő-testületi ülés Esztergomban. A város független polgármestere, Tétényi Éva és a Fidesz-frakció tagjai többek között az önkormányzati munka ellehetetlenülését, a város adósságrendezési eljárásának ügyét és az együttműködés hiányát hánytorgatták fel egymásnak.
Vágólapra másolva!

A mintegy félórás "olvasási szünet" után másfél órás személyeskedő vitával folytatódott a képviselő-testületi ülés csütörtökön Esztergomban. A Fidesz-frakció a szerinte törvénytelen adósságrendezési eljárást vetette a független polgármester szemére, Tétényi Éva pedig azt sérelmezte, hogy a Fidesz-frakció az ülést előkészítő kabinetülésre sem ment el, és szerinte még azt sem jelezték, hogy nem mennek el az egyeztetésre és nem készek a vele való együttműködésre.

Az ülésre a nyitott ablakokon át behallatszott a térről az ott lévők kiabálása. Bánhidi Vajk, fideszes képviselő szóvá tette, hogy a polgármester megígérte, a választások után lecsillapítja a városháza előtt tüntetőket. A polgármester erre azt felelte, Bánhidi inkább kérjen bocsánatot azért, mert egy budapesti sajtótájékoztatón az ő lejáratására lejátszotta egy magánbeszélgetését.

Steindl Balázs frakcióvezető szerint Tétényi Évának "sikerült tönkrevágni a várost" az adósságrendezéssel. Azt kérdezte, a polgármester miért akar autót magának, amikor iskolák mennek tönkre, és azt is hozzátette, hogy ellehetetlenült a hivatali munka, mert nem működik az irányítás. Tétényi Éva erre azt mondta, az előző vezetés 23 gépkocsit lízingelt, korlátlan benzinköltséggel, a hivatali munkára pedig úgy reagált, hogy a frakció alkalmatlan jegyzőt választott és a munkatársak elmenekültek a hivatalból. "Nemsokára ott tartunk, hogy a pénzügyi osztályon nem lesz aláírásra jogosult személy, nem tudunk segélyeket sem fizetni. Amíg a hivatal vezetője a polgármestert nem méltatja arra, hogy a szervezeti átalakítást megbeszéljük, és nem adnak munkatársakat, addig nincs mit beszélni az együttműködésről" - fogalmazott Tétényi.

Esztergomban hónapok óta tart a szembenállás a tíztagú Fidesz-frakció és a kétharmados aránnyal megválasztott független polgármester között. A tavaly októberi önkormányzati választáson Tétényi Éva nagy többséggel legyőzte a korábbi fideszes polgármestert, Meggyes Tamást, az egyéni választókörzetekben azonban mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltjei (illetve egy helyen az általuk támogatott független induló) nyertek, így abszolút többségük van a képviselő-testületben.