Szalai Annamária is reagált a Deutsch Tamás által leszólt amerikai politikus bírálatára

Vágólapra másolva!
Levélben reagált Szalai Annamária az amerikai külügyi helyettes államtitkár jelentésére, amiben Thomas O. Melia aggodalmát fejezte ki a magyar média helyzete miatt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke köszönetet mondott azért, hogy az amerikai külügy kiemelt érdeklődést mutat a téma iránt, szerinte azonban a jelentés számos ponton téves dolgokat állít.
Vágólapra másolva!

Levélben tájékoztatta a magyar médiaszabályozást érintő kérdésekről Thomas O. Melia amerikai külügyi helyettes államtitkárt Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke. Melia korábban az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt ismertetett jelentésében aggodalmát fejezte ki a magyar média helyzete miatt.

A Freedom House jogvédő szervezet volt igazgató-helyettesének írt levelében Szalai Annamária köszönetet mondott azért, hogy az amerikai külügy ilyen kiemelt érdeklődéssel tanulmányozza a magyar médiaigazgatás gyakorlatát, ugyanakkor felhívta a politikus figyelmét arra a tényre, hogy a jelentés számos téves vagy pontatlan megállapítást tartalmaz.

Az NMHH elnöke levelében rámutat, hogy a hatóság elnökének semmiféle olyan tárgykörben nincs rendeletalkotási joga, amellyel a média szabad működését korlátozhatná. A kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt a hatályos médiaszabályozás szerint pénzbírság nem szabható ki, ezért alaptalan a külügyi államtitkár aggodalma, mely szerint kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt a médiaszolgáltatókra akár "950 000 dolláros" pénzbírság kivethető lenne.

Thomas Melia, az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője még július végén bírálta a magyar kormány, illetve kormányzó pártok több intézkedését. A többek között emberi jogi kérdésekkel foglalkozó helyettes külügyi államtitkár több országot is érintő tájékoztatójában (angolul pdf formátumban elérhető itt) elsőként Magyarországról beszélt, kijelentve, hogy "számos közelmúltbeli esemény aggodalomra ad okot Magyarország demokratikus pályáját illetően". Melia a bizottsági meghallgatáson lényegében megismételte azokat a bírálatokat, amelyeket főnöke, Hillary Clinton külügyminiszter hozott szóba június végi budapesti látogatásán Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Deutsch Tamás, a Fidesz Európa Parlamenti képviselője a Twitteren keresztül szólt be Meliának, annak bíráló jelentése után: "Ki a fasz az a Thomas Melia? Minek kell naponta adnunk a szarnak egy pofont?" - írta mikroblogján a képviselő. Az [origo]-nak adott interjújában Deutsch később azt mondta, félreértették bejegyzését.