A Duna Tv főnökét nevezik ki az Operaház élére

Vágólapra másolva!
A jelenleg a Duna Tv vezérigazgatójaként dolgozó Ókovács Szilveszter kerül az Operaház élére kormánybiztosi tisztségben. Az intézmény vezetőjének kinevezéséről korábban konfliktus robbant ki a miniszterelnök és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter között.
Vágólapra másolva!

"A kormány a Magyar Állami Operaház irányításával kapcsolatos feladatok ellátására - 2011. augusztus 22. napjától az Operaház főigazgatói munkakörének betöltéséig, de legfeljebb két éves időtartamra - Ókovács Szilvesztert kormánybiztossá nevezte ki" - közölte a Miniszterelnökség. Ókovács jelenleg a Duna Tv vezérigazgatója, arra a tisztségre tavaly, a közmédia átalakítása során nevezték ki.

Feladatairól Ókovács Szilveszter az MTI-nek azt mondta: "A Duna Televízióban körülbelül egy hónapon belül elvarrom a szálakat, és az ügyeket tisztességgel lezárva elhagyom a vezérigazgatói posztot. Szerintem a törvény szelleméből ez következik."

A kormánybiztos ígérete szerint a szeptember 5-i társulati ülésig "képbe kerül" az opera helyzetével, és kiemelte, hogy nem tartja elsődleges feladatának a létszámleépítést az intézményben.

"Erősen gondolkodom az Erkel Színházban, a miniszterelnöktől is arra kaptam bátorítást, hogy ott egy komolyabb "ráncfelvarrást" csináljunk - mondta, hozzátéve, hogy egy félmilliárdos összegből látható változásokat lehetne elérni az öltözőkben és a közönségforgalmi részeken. "Az Erkel Színház közönségére szükségünk van." - mondta az új kormánybiztos.

A rábízott feladatról, a magyar zenekultúra fejlesztési koncepciójának kidolgozásáról Ókovács Szilveszter azt mondta: "jó lenne a magyar operajátszást egy olyan lánca felfűzni, amely munkalehetőséget kínál. Az opera igenis tömegműfaj, de nem várható el, hogy valaki mondjuk Lentiből rendszeresen elutazzon Budapestre. Számára közelebb kell lehetőséget teremteni."

Az őszi évadtervhez ígérete szerint egyelőre nem nyúl hozzá a kormánybiztos, de lát kérdéses pontokat. Szeretné, hogy Kovács János, mint első karmester részt vállaljon a műsortervek kidolgozásában. Ugyanakkor azt látja, hogy egy komoly fiatal karmester nemzedék van, amelyikre támaszkodhatna, ezek között szívesen együtt dolgozna Héja Domonkossal, de másokkal is. Győriványi Ráth Györgyöt Ókovács remek karmesternek tartja, de szerinte "nem érdemes idebéklyózni főzeneigazgatóként".

A társulatról azt mondta: "Szeretném szeretni az énekeseket, ha hagyják magukat szeretni." Ókovács azt mondta, a jelenleg üres balettigazgatói posztra is van jelöltje, egy világjáró és aktív magyar férfi táncos személyében.

Az Operaház vezetői posztjának betöltése körül konfliktus alakult ki Orbán Viktor kormányfő és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter között. Réthelyi ugyanis nyár elején egy szakmai bizottság ajánlásának megfelelően Horváth Ádámot nevezte ki az intézmény élére, néhány órával a bejelentés után azonban a közigazgatási minisztérium közölte, hogy ez a döntés nem érvényes. A kiszivárgott információk szerint a háttérben az állt, hogy a kormányfő egy másik jelölt, Harangozó Gyula kinevezését támogatta. Részletek a konfliktusról ebben, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot bemutató cikkben.

Múlt hét pénteken Orbán megbeszélést folytatott Réthelyivel, és az arról kiadott miniszterelnökségi közlemény szerint a napirenden szerepelt a "Magyar Állami Operaház leendő vezetőjéről szóló döntés" is. (Korábbi cikkeink az Operaház vezetőjének kereséséről itt találhatók.)