Már nem kap lakhatási támogatást Szőcs Géza

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert cáfolja az [origo]-nak küldött közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), amely közölte, hogy Szőcs Géza nem kap állami lakásfenntartási térítést. A tárca szerint június 30-ig valóban kapott lakhatási támogatást a kultúráért felelős államtitkár, de csak havi 230 ezer forintot, húszezer forintot pedig az államtitkár saját zsebből tett a lakbérhez.
Vágólapra másolva!

Nem kap állami lakásfenntartási térítést Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár június 30-a óta, az ezzel kapcsolatban megjelent információk tévesek - írta az [origo]-nak adott válaszában a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI). Csütörtökön Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az egyik szocialista képviselő kérdésére adott válaszában írta azt, hogy Szőcs Géza havonta 250 ezer forintos lakhatási támogatást kap (erről itt olvashat). A miniszterelnök-helyettes információját cáfolta most a NEFMI.

A NEFMI azt írja közleményében, hogy tavaly júniusi hivatalba lépése után a NEFMI 2010. július 15-től valóban bérelt Budapesten egy belvárosi lakást Szőcs Gézának. "Egész napos hivatali és protokolláris elfoglaltságai - az uniós elnökséggel járó feladatok miatt is - aránytalan terhet jelentettek számára, mivel naponta kellett vidékről a fővárosba utaznia" - fogalmaz a tárca.

A belvárosi lakás bérleti díja a NEFMI szerint havi 250 ezer forint volt. A havi bérleti díjból 230 ezer forintot a bérlő, tehát a minisztérium fizetett ki a bérbeadónak. A fennmaradó húszezer forintot a kedvezményezett, tehát Szőcs Géza fizette ki - írta a NEFMI. Erre azért volt szükség, mert az állami vezetők juttatásáról szóló rendelet szerint a minisztereknek és államtitkároknak adott lakásfenntartási térítés havonta legfeljebb a köztisztviselői illetményalap hatszorosa lehet. Ez idén 231 900 forint.

2011 januárjában Szőcs Géza kezdeményezte a bérleti szerződés felmondását, amely 2011. június 30-án meg is szűnt. Tehát azóta az államtitkár nem részesül állami lakástámogatásban - zárja közleményét a NEFMI.

Hivatali lakás használatát négy, lakásfenntartási térítés igénybevételét nyolc állami vezető számára engedélyezte a közigazgatási és igazságügyi miniszter, az ezzel kapcsolatos kiadások összesen havonta mintegy kétmillió forintot tesznek ki - derült ki abból az írásbeli válaszból, amelyet csütörtökön Navracsics Tibor adott a szocialista Nyakó István "Mibe kerül az állami vezetők hivatali lakása?" címmel feltett kérdésére.