Nem érdekelte az ösztöndíjprogram a rezidenseket

Vágólapra másolva!
Hétfő délig mindössze száztízen jelentkeztek az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett rezidensi ösztöndíjprogram 620 helyére.
Vágólapra másolva!

Hétfő éjfékor jár le a határideje annak a rezidensi ösztöndíjprogramnak, amelyet a kezdő orvosok és gyógyszerészek Magyarországon tartására hirdetett meg az egészségügyi államtitkárság. A kiírás szerint 600 szakorvosjelölt és 20 szakgyógyszerész-jelölt kaphatna támogatást, hétfő délig azonban összesen csak 110 jelentkező - 99 szakorvosjelölt és 11 szakgyógyszerész-jelölt - adta be pályázatát az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalhoz(EEKH).

Az ösztöndíjprogramban a képzésüket kezdő fiatalok öt évig havi nettó havi százezer forintos támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt.

Az államtitkárság hétfő esti közleménye szerint újabb pályázati kört hirdet a szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos ösztöndíjára és a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ösztöndíjára.

A hétfőn záruló pályázati körben azok jelentkezhettek, akik az idén, augusztus 20. előtt kapták meg az általános orvosi oklevelüket. Hamarosan viszont már azok is jelentkezhetnek, akik csak a hónap végén, esetleg október-novemberben tesznek záróvizsgát. Az államtitkárság kiterjeszti a programot azokra is, akik még legalább három évig részt vesznek a szakorvosképzésben, vagyis minden, jelenleg a végzést követő kétéves törzsképzésben résztvevő rezidensre.

A szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Páva Hanna helyettes államtitkár számolt be július közepén. Eszerint a Markusovszky Lajos ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly ösztöndíj révén pedig húsz szakgyógyszerész kaphat a fizetésén felüli havi nettó százezer forintos támogatást, amelyet november elsejétől öt éven keresztül folyósítanak.

Szócska Miklós kiemelte: a kormány döntése értelmében ez a bérfejlesztés a szakorvosképzésben részt vevőkre vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a szakorvosokat tanító orvosok támogatását is növelik. Ez utóbbi konkrét összegét később jelentik be - mondta akkor Szócska Miklós.

Páva Hanna közölte: a szerződésben a rezidenseknek vállalniuk kell, hogy az ötéves szakképzés után még legalább ugyanannyi ideig, amíg támogatásban részesültek, vagyis összesen tíz évig társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi intézményben dolgoznak Magyarországon. Emellett azt is vállalniuk kell, hogy nem fogadnak el paraszolvenciát. Szerződésszegés esetén a szakorvosoknak arányosan, kamatostul vissza kell fizetniük a kapott összeget.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: a rezidensek szkeptikusak az ösztöndíjjal kapcsolatban, szövetségüknél a múlt hét végéig nagyjából tízen érdeklődtek, illetve kértek tanácsot.

Mint kifejtette, bár a szervezetnek az az álláspontja, hogy ez az ösztöndíjprogram nem a megfelelő megoldás, mindenkinek tárgyilagosan igyekeztek elmondani az előnyeit és a hátrányait. Előnyként kiemelte, hogy a résztvevőknek a szakvizsgáig jelentős anyagi segítséget ad. A szakvizsga után viszont rögtön ott a hátrány, hogy nem tudni, öt év múlva mennyit keresnek majd az egészségügyi dolgozók, "semmi sem garantálja, hogy meg fognak tudni élni" - tette hozzá.