Navracsics: Az ember által létrehozott intézmények gyarlók

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor miniszter szerint az igazságszolgáltatási reform keretében a közigazgatási bíróságok az eddiginél szélesebb hatásköröket és nagyobb önállóságot kapnak.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi bíróságokhoz hasonló státusú különbírósággá válhatnak a közjó védelmére hivatott közigazgatási bíróságok - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes egy hétfői budapesti rendezvényen.

A miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a közigazgatási bíráskodás lényege a közérdek védelme, szerinte az állami, közigazgatási döntéseket felülvizsgáló közigazgatási bíráskodás jelentősége abban rejlik, hogy az államot is alárendeli egy magasabb szempontnak, a nemzet érdekének.

Navracsics: Gyarlók az ember által létrehozott intézmények

Navracsics szerint az a cél, hogy az állam "ne csak egymás hegyén-hátán létező érték nélküli intézménydzsungelből" álljon. Hozzátette, mivel pedig az ember és az általa létrehozott intézmények gyarlók, szükség van a közjó szempontjait érvényesítő közigazgatási bíróságra. A miniszterelnök-helyettes szerint nem véletlen, hogy a 2010-es kormányváltás óta a politikai, szakmai érdeklődés homlokterébe került a közigazgatási bíráskodás, és azóta reneszánszát éli a közjó fogalma, illetve államhoz való viszonyának kérdése.

Navracsics Tibor közölte, a közigazgatási bíráskodás a kiegyezést követően jött létre, az 1949-es kommunista hatalomátvétel szüntette meg, és nagy előrelépés volt, hogy két évtizede újra megjelenhetett a magyar bírósági rendszerben. A politikus azt is elmondta, hogy a küszöbön álló igazságszolgáltatási reform részleteiről még nem született meg a politikai döntés, ám az bizonyos, hogy a közigazgatási bíróságok az eddiginél szélesebb hatásköröket és nagyobb önállóságot kapnak.

A közigazgatási bíróságok státuszával kapcsolatban elvileg három lehetőség merül fel Navracsics szerint. Az egyik a jelenlegi, a másik a bírósági rendszeren belül a munkaügyi bíróságokhoz hasonló különállás, a harmadik a jelenlegi bírósági rendszeren kívül, egy teljesen önálló közigazgatási különbíróság felállítása - mondta a politikus, aki szerint jelenleg munkaszervezési és költségvetési szempontok miatt a legreálisabbnak a munkaügyi bíróságokéhoz hasonló, bírósági szervezeten belüli önállóságot élvező közigazgatási bíráskodás létrehozása látszik.