Pest megyei önkormányzat: Valahogy lesz tankönyv

Vágólapra másolva!
Pest megyében tavaly jelentős részben más célokra - fűtésre, étkeztetésre - költötték a tankönyvekre küldött állami támogatást, a tankönyvszállítók pedig addig nem akarnak üzletelni, amíg az elmaradt pénzeket meg nem kapják. A megye "átcsoportosítást" ígér.
Vágólapra másolva!

Már tárgyalt Pest megye vezetése a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) illetékeseivel a körülbelül 50-60 milliós adósság rendezéséről, és noha a konkrét megállapodásról még nincsenek információk, szeptemberben minden iskolásnak lesz tankönyve - reagált az önkormányzat szóvivője a Magyar Nemzet csütörtöki cikkére. Ambrus András szerint elképzelhető, hogy a Pest megyei önkormányzat bizonyos összeget "átcsoportosítva" rendezi adósságának egy részét, de az iskolákban tavaly kiosztott ingyenes könyvek visszaszedése és újraosztása is felvetődött megoldási lehetőségként.

A TVOT azt ajánlotta tagjainak, hogy ne szállítsák ki a tankönyvek egy részét azoknak az iskoláknak, amelyek fenntartója még a tavalyiak árát sem fizette ki. A szervezet közgyűlése szerint előbb az érintett önkormányzatoknak rendezniük kellene a múlt évi számlát, továbbá előleget is kellene fizetniük. A TVOT elnöke szerint három héttel a tanévkezdés előtt még mindig mintegy 100 millió forintos a magyar önkormányzatok tavalyról megmaradt tartozása - a teljes összeg több mint fele tehát Pest megyében halmozódott fel.

Az önkormányzatok a tavalyi iskolaév előtt megkapták az ingyenes tankönyvre jogosult gyerekek után a normatív támogatást, de azóta sem fizettek a könyvekért. Az önkormányzatok elismerik a tartozásukat, és azt is, hogy másra, például fűtésre, vagy étkeztetésre költik a pénzt.

Többmilliárddal tartozik a Pest megyei önkormányzat

Az MTI úgy tudja, hogy a megyeháza számos jogcímen máig többmilliárdos tartozást halmozott fel; a legtöbb pénzzel (1,2 milliárddal) a korábban az iskolákban és a szociális otthonokban közétkeztetést ellátó HunGast Kft.-nek adós. A megyei önkormányzat a könyves cégeken kívül tartozik az intézményeiben megbízási szerződéssel foglalkoztatott óradíjasoknak, a közüzemi szolgáltatóknak, de nem tudják fizetni a közgyűlés tagjainak tiszteletdíját, a szociálisan rászorulóknak járó ösztöndíjak egy részét, s a tavaly esedékes adó- és járulékfizetés is csúszik. Az információk szerint a középiskolai érettségi bizottságok elnökei közül is többen hiába számláztak.

A megyei közgyűlés az idén januárban számos megszorító intézkedést fogadott el, de a pénzügyi áttörést az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe jutott önkormányzatoknak kiírt pályázatra benyújtott 2,5 milliárdos igényük mielőbbi, kedvező elbírálásától remélik.