"Betettek a gödörbe, és kiszedték belőlem a PIN kódot" - megszólalt a csepeli gyilkosságok túlélője

Csepel, élve letemetett emberek holttesteit találták meg Csepelen,  a helyszínelés befejeződött
Vágólapra másolva!
Tízperces videóinterjúban számolt be megpróbáltatásairól és meneküléséről a mindennapi.hu riporterének a csepeli gyilkosságok túlélője. A férfi most a baptisták védett házában él vidéken, és állítása szerint egyelőre nem tudta túltenni magát a történteken.
Vágólapra másolva!

"Az első perctől az életemért küzdöttem" - nyilatkozta a mindennapi.hu riporterének a férfi, akit több más áldozattal együtt élve temetett el egy macedón állampolgárságú uzsorás Csepelen. A gyilkosságok egyetlen túlélője a baptista szeretetszolgálat egyik védett házában, elsötétített arccal adott interjút a mindennapi.hu riporterének.

A 31 éves erdélyi férfi állítása szerint "elég baráti viszony volt" közte és a néhány hónappal korábban megismert, általa szerbnek nevezett (valójában macedón állampolgárságú) elkövető között. A férfi elmondása szerint a gyerekeik együtt játszottak, fociztak és olyan is volt, hogy közösen kirándult a két család. Az ételt - mint mondta - ilyenkor ő vitte, mert a "szerbék" szegények voltak, emiatt többször is kisegítette őket 2-5 ezer forinttal. A kölcsönt azonban a későbbi támadó mindig visszaadta.

A férfi szerint egyik nap az elkövető a barátnőjével felcsengetett hozzá és sörözni hívta, majd Csepel Francia-öbölnek nevezett része felé járva felvetették, hogy ugorjanak be egy ismerősükhöz.

Ekkor tértek a gyilkosságok helyszínéhez közel levő "tákolmányokhoz", ahonnan egy addig ismeretlen férfi jött elő, aki később többször is eltűnt - elmondásuk szerint vécére - a szerbnek nevezett elkövetővel. Az eseményeket túlélő férfi közben észrevett egy frissen ásott gödröt, meg is kérdezte a szerb barátnőjétől, hogy az mire kell, mire a nő azt mondta, hogy vécének.

Az áldozat innentől már csak arra emlékezett, hogy a két férfi újra megjelent és az addig barátjának tartott "szerb" elkezdte fojtogatni, a másik pedig a fejét rugdosta.

Mikor a férfi sikítozni kezdett bántalmazói nyugtatgatni kezdték, hogy hagyja magát megkötözni. A szerb azt mondta a segítőjének, hogy hátul kössék meg a férfi kezét, mert így tanulta a katonaságnál. A férfit - miután értékeit, bankkártyáját elvették - végül könyörgése ellenére összekötözve belökték a gödörbe.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
A helyszínen készült további képeinket megtekintheti itt

"Beletettek a gödörbe, és kiszedték belőlem a PIN kódot. Nem volt nehéz, mert nem akartam meghalni egyáltalán" - mondta a férfi, hozzátéve, hogy nem akart "hatvanezerért meghalni".

A nyakáról a szerb állítása szerint csak akkor vette le a kötelet, amikor már mellkasig be volt ásva. Még akkor si azt mondták neki, hogy nem lesz semmi baj. Az áldozat kiabált a rá nehezedő föld okozta fájdalomtól és kérte, hogy, ne tapossák le annyira a gödröt. Ennek végül is engedett a két bántalmazó, és ennek köszönhetően tudott később kiszabadulni.

Miután egyedül maradt, a férfi várt egy kicsit, majd fel tudott állni a gödörből, valahogyan meg tudta lazítani a kötést a lábán, és menekülni kezdett, később a kezéről is le tudta szedni a kötést, majd elindult a bankautomatával ellenkező irányba.

Hiába kért azonban segítséget a szembejövőktől, mindenki letagadta, hogy lenne nála mobiltelefon, egy üzlet vezetője pedig azért tagadta meg, hogy kihívja onnan a rendőrséget, mert nem akarta, hogy a rendőrök odamenjenek. A férfi végül hazalopakodott, és onnan hívta a rendőrséget.

A megmenekülő férfi az interjúban azt mondta: üzemszerűnek tűnt a megtámadása.

A férfi az interjúban arról is beszélt: attól fél, hogy a támadó szabadlábra kerülhet, és bosszút állhat rajta. Erre abból következtet, hogy hallotta, hogy a támadó vádalkut kötött a rendőrökkel. Utóbbi miatt állítása szerint éjszakánként nem tud aludni.

"Akárhányszor eszembe jut, remegés kap el, éjjelente nem tudok aludni. Végül is csak annak örülök, hogy mással már nem csinálhatják ezt már meg. El sem tudom képzelni, hogy mások mit élhettek át, vagy később mit művelhettek volna." - mondta.

A rendőrség csütörtök este erősítette meg azokat a híradásokat, hogy holttesteket találtak Csepelen, ezért életellenes bűncselekmény miatt nyomozást indítottak. Pénteken megerősítették azt is, hogy négy holttestről van szó. Ezeken kívül azonban a szombati sajtótájékoztatóig semmilyen információt nem adtak a gyilkosságokról. Több híradás ezután arról számolt be, hogy a gyilkosságokat egy uzsorás követte el, aki élve temette el az áldozatokat.

Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója állítása szerint telefonon beszélt azzal az erdélyi származású fiatalemberrel, akinek sikerült kiásnia magát, miután mellkasig betemették a földbe. A fiatalember azt állítja, a múlt héten, kiszabadulása után értesítette a rendőrséget, akik 24 órán belül elfogták az elkövetőket. A férfi szerint a gyilkosságokat egy szerb uzsorás követte el, akinek az erdőben élő magyar házaspár segített. Szerbia budapesti nagykövetsége pénteken kora délután közleményt adott ki arról, hogy az elfogott férfi nem szerb állampolgár, és nem is szerb nemzetiségű, hanem információik szerint macedón.

A rendőrség szombati tájékoztatóján közölte: hat embert vettek őrizetbe a csepeli gyilkosságokkal kapcsolatban. A rendőrség szerint egy hajléktalanok között élő bűnözői csoportról van szó, amelyre különböző fegyveres rablások miatt már tavasszal felfigyelt a rendőrség.