Magyar Nemzet: Felső tagozaton is bevezetnék az egész napos iskolát

Vágólapra másolva!
Szerdai ülésén tárgyalja a kormány a közoktatási törvény koncepcióját. A Magyar Nemzet birtokába került tervezet szerint új elemként bevezetnék a felső tagozaton is az egész napos iskolát. A délutáni foglalkoztatásokról szülői kérésre, igazgatói engedéllyel lehetne távol maradni.
Vágólapra másolva!

Bevezetik az egész napos iskolát az alsó és a felső tagozaton, mérsékelt pedagógus-óraszámemelést hajthatnak végre az iskolákban, és a jelenleginél jóval szigorúbb feltételekhez kötik az általános iskolai felső tagozatok működtetését - egyebek mellett ezeket tartalmazza a készülő nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciója, amely a Magyar Nemzet birtokába került. A kormány szerdán tárgyalja a koncepciót, mely kedden átment a közigazgatási államtitkári egyeztetésen - írja a lap.

Az írás szerint az egész napos iskola bevezetését alsó tagozaton már régóta szorgalmazza a Fidesz, annak felső tagozatra való kiterjesztése azonban új elem. A koncepció szerint alsó tagozaton a nevelés-oktatás egész napos keretben folyik, és összevont osztályokban is történhet. A felső tagozat feladata a nevelés, a kompetenciák fejlesztése és a mindennapos testmozgás mellett ugyanakkor már a szaktárgyi tanulmányokba való fokozatos bevezetés, valamint felkészítés a középfokú tanulmányokra.

A tervezet ezért a felső tagozatos oktatást is egész napos keretben képzeli el, ugyanakkor leszögezi, hogy a délutáni foglalkoztatásokról a tanuló szülői kérésre, igazgatói engedéllyel távol maradhat. Ezzel együtt az oktatási kormányzat nehezebb feltételekhez kötné a felső tagozat működtetését: azt a jövőben csak ott lehetne fenntartani, ahol évfolyamonként két párhuzamos osztály működése biztosított - ismerteti a Magyar Nemzet.

Jelentősen nőtt az egyházi közoktatási intézmények száma

A katolikus egyháznál 20, a református egyháznál 10, az evangélikus egyháznál pedig 13 százalékkal nőtt az általuk fenntartott közoktatási intézmények száma az előző évhez képest - derül ki az MTI összesítéséből. A Magyar Katolikus Egyház fenntartásában 187 közoktatási intézmény működött a tavalyi tanévben, az idén pedig 225-tel indulnak. A református egyháznál a tavalyi szám 117-ről 129-re nőtt. A Magyarországi Evangélikus Egyház közoktatási intézményeinek száma pedig 39-ről 45-re emelkedett a tavalyihoz képest.