MN: Az orvosokra és ápolókra hárítanák a műhibaperek teljes összegét

orvosi műhiba
Vágólapra másolva!
Nemcsak a szándékos, hanem a gondatlan károkozáskor is átháríthatnák dolgozóikra a kár teljes összegét a munkáltatók a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása szerint - írja a pénteki Magyar Nemzet. Ez azt jelenti, hogy egy elvesztett műhibaperben akár több tízmillió forintot kéne kifizetniük az orvosoknak vagy ápolóknak.
Vágólapra másolva!

A Munka törvénykönyvének tervezett módosításai szerint a jövőben a munkavállalóknak ezentúl nem csak a szándékos, hanem a gondatlan károkozás esetén is korlátlan lenne a felelősségük - mondta a Magyar Nemzetnek Simon Tamás, egészségüggyel foglalkozó ügyvéd. Simon szerint ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy egy műhibaper esetén a kórház vagy annak biztosítója átháríthatná az orvosra a több tízmillió forintos kártérítést, kártalanítást. Az ügyvéd úgy véli, a módosítással új piac jön majd létre: a dolgozói felelősségbiztosításé.

"Megdöbbentő, hogy a munkavállalóknak ezentúl nem csak a szándékos károkozáskor lesz korlátlan felelősségük, hanem a tervezet szerint a gondatlanul okozott kár esetén is" - mondta a lapnak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Az elnök szerint elég arra gondolni, hogy egy ápoló vagy egy orvos hogyan tudja majd a gondatlanság miatt bekövetkezett károkozás miatt felmerülő akár több tíz millió forintos kárt teljes egészében megtéríteni.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke - az első Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere - azt mondta, jogosak az aggályok, egy ilyen változás szerinte is elképzelhetetlen lenne az egészségügyben.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában azt írja, akár több tízezer forinttal is csökkenhet az egészségügyben dolgozók fizetése, miután a Munka törvénykönyve az éjszakai pótlékot a jelenlegi 50 százalékról 15-re csökkentené, a délutáni pótlékot pedig a több műszakos munkarendben dolgozók esetében eltörölnék.