Lezárásokkal kezdődtek, borkóstolással folytatódtak az augusztus 20-ai ünnepségek

Vágólapra másolva!
A szokottól eltérő módon már pénteken, az augusztus 20-ai ünnepségek előtt egy nappal megkezdődtek a megemlékezések Budapesten. A város egy részét már péntek délelőtt lezárták, a korlátozások nagy része vasárnap estig tart. Péntek este koncertek lesznek a Bem téren, a Vigadó téren és a Clark Ádám téren is. Az idén Budapesten kívül két vidéki városban is lesz tűzijáték.
Vágólapra másolva!

Idén rendhagyó módon már augusztus 19-én elkezdődnek az államalapítási ünnepségek. A budai rakparton, a Clark Ádám tér és a Bem József tér között reggel 10 órától minőségi magyar termékeket, hagyományos nemzeti ételeket, italokat és a magyar uniós elnökség válogatott borait kóstolhatják meg az idelátogatók, a Magyar Ízek Sétánya elnevezésű program keretében. A rendezvény miatt vasárnap reggel hat óráig lezárták a forgalom elől a Bem felső rakpartot, a Fő utcát a Clark Ádám tér és a Jégverem utca között, valamint az ide betorkolló utakat.

Pénteken 18 órától lezárják a Lánchidat, az Alagutat, a Clark Ádám teret és a térre vezető utakat, valamint a pesti alsó rakparton a Lánchíd mindkét oldali parkolóját. A Hősök terén pénteken forgalomkorlátozásra kell számítani a tisztavatás főpróbája miatt, lezárták a Hősök terét, az Állatkerti körutat, a Kós Károly sétányt és az Olof Palme sétányt. A környéken tilos megállni szombaton 14 óráig.

Pénteken este nyolc órától szombaton éjfélig tilos megállni a körmenet előkészületei miatt az V. kerületben, a Nádor utca páros oldalán a Vigyázó Ferenc és a Zrínyi utca között, a Hercegprímás utcában az Arany János utca és a József Attila utca között, a Szent István téren a Bazilika parkolóiban, az Október 6. utcában a Zrínyi utca és a József Attila utca között, a Széchenyi István téren a József Attila utca és a Vigyázó Ferenc utca között. A Mesterségek ünnepe miatt lezárták a Várban a Szent György utcát, és a Clark Ádám téren a Sikló előtti területet. A korlátozás vasárnap estig tart.

Idén az ország három városában - Budapesten, Baján és Debrecenben - is lesz állami tűzijáték az augusztus 20-i ünnep alkalmából, a tűzijátékok összköltsége 132,5 millió forint.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Minőségi magyar termékeket, hagyományos nemzeti ételeket kóstolhatnak a Magyar Ízek Sétányára látogatók

Koncertek pénteken este

Este 20 órától nagyszabású koncertek várják az ünneplőket három budapesti helyszínen is. A Clark Ádám téren a Mókus és a Fabula Rasa, a Ghymes Együttes, a Dolly Roll, majd DJ Lepés Gábor szórakoztat. A Bem téren számos művészt felvonultató egész estés produkcióval készül DJ Dominique. Fellép többek között: Molnár Ferenc "Caramel", Palcsó Tamás, Tabáni István, Patai Anna, Wolf Kati, Varga Viktor és Vastag Tamás is. Koncertek lesznek a Vigadó téren is, ahol a Supernem, a Heaven Street Seven és DJ Szalai Attila is színpadra lép.

Szombat reggel a hivatalos ünnepség a zászlófelvonással kezdődik a Kossuth Lajos téren, ezután következik a tisztavatás a Hősök terén, beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter. Napközben a Lánchíd két oldalán, a Duna-parton táncbemutatók, bábelőadások és koncertek lesznek, majd a vízi és légi bemutatót és motorcsónakversenyt is tartanak a Dunán. A tűzijáték szombat este kilenc órakor kezdődik: négy helyről összesen 16 ezer rakétát lőnek fel a fővárosban a félórás műsor alatt. A tűzijáték után kapcsolják fel a Parlament új díszvilágítását.