Kincstári gyorssegélyből fizeti ki a nevelőszülőket Pest megye

2011_08_25_ nevelőszülő, pest megye, finanszírozási gondok, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az eladósodott és a működésképtelenség határára került Pest megyei önkormányzat gyorssegélyt kapott az államkincstárból, hogy kifizethesse tartozását a nevelőszülőknek. A szülők és nevelt gyermekeik a hónapok óta tartozó önkormányzat előtt tiltakoztak, amikor a gyorssegélyről szóló hír megérkezett.
Vágólapra másolva!

90 millió forint gyorssegélyt kap a Magyar Államkincstártól a Pest megyei önkormányzat, amely július közepe óta nem tudta kifizetni a nevelőszülők járandóságát. A kincstár már kedden átutalja a pénzt - közölte Ambrus András, a megye sajtófőnöke. A gyorssegélyt a Pest megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Intézményei (Tegyeszi) kapják. A hír az elmaradt járandóságuk miatt az önkormányzat épülete elé vonuló szülők és gyermekek tiltakozása közepette érkezett, hétfőn mintegy hatvanan gyűltek össze a megyeháza előtt.

A sajtófőnök szerint a megyei önkormányzat többször és több helyen jelezte már, hogy tetemes adósságuk részeként jelentős összeggel tartoznak a nevelőszülőknek, és a 14 gyermek- és lakásotthonban élők ellátása is veszélyben forog, adományok nélkül a napi élelmezést sem tudnák biztosítani. Augusztusra olyannyira kritikussá vált a helyzet, hogy a megyeháza a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közreműködését kérte a legszükségesebb gyermekvédelmi kiadások - 115 millió forint - előteremtéséhez. Erre ígéretet is kaptak, azóta válaszra várnak Ambrus szerint.

A megye 14 gyermek- és lakásotthonában, valamint a nevelőszülőknél élő mintegy ezer gyermek és fiatal kielégítő élelmezésére, illetve az iskolai kiadások fedezésére további összegekre van szükség, ezért számítanak a "megígért" 115 millióra is. A sajtófőnök szerint az adóssághalmaz rendezésére önerőből képtelen megyei önkormányzat csak akkor juthat levegőhöz, ha a Belügyminisztérium kedvezően bírálja el az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok számára kiírt pályázatra benyújtott 2,5 milliárdos igényüket.

A Pest megyei önkormányzat, az ország legnagyobb megyéjének vezetése a működésképtelenség határára került, amelyet a magukra hagyott nevelőszülőkön kívül a kifizetetlen tankönyvek körüli vita, intézményekben kikapcsolt gáz és az önkormányzat megnémult telefonjai is jeleznek. Az egyelőre nem világos, hogyan fogja bárki is megmenteni az eladósodott megyét. Ebben a cikkben az [origo] utánajárt, hogyan jutott idáig a megye, kik a felelősei a lassú lecsúszásnak és az újabb és újabb megvalósíthatatlan költségvetések elfogadásának.