Két hónapon át tartottak fogva két prostituáltként dolgozó szegedi nőt

Vágólapra másolva!
Két hónapon át tartottak fogva, fenyegettek és vertek két nőt egy család tagjai Szegeden és Kecskeméten, miután a két nő, aki prostituáltként dolgozott Svájcban, feljelentette egyik rokonukat a svájci hatóságoknál.
Vágólapra másolva!

Vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Csongrád Megyei Főügyészségnek kilenc gyanúsított ellen különösen súlyos hátrányt okozó emberrablás és más bűncselekmények miatt. Az ügyészség szerint két nőt mintegy két hónapon át fogva tartottak, fenyegettek és bántalmaztak több szegedi és kecskeméti lakásban - közölte a rendőrség kedden.

Az NNI tájékoztatása szerint a két szegedi nő 2010 tavaszán Svájcban prostituáltként dolgozott, egy szegedi család támogatta őket. Az egyik nő a család felügyelete alatt már ezt megelőzően is dolgozott prostituáltként, sőt együtt élt a család egyik tagjával. A férfi a rendőrség adatai szerint már korábban is rendszeresen, néha "eszméletvesztéses állapotot előidézve" bántalmazta a nőt, akinek 2008 karácsonyán egy verés során eltört a jobb keze.

Baseballütővel, széklábbal verték a két nőt

A két nő tavaly tavasszal összeveszett az őket prostituáltként futtató másik családtaggal, akit a svájci hatóságoknál feljelentettek. A nők a kihallgatásuk után hazautaztak Szegedre. A gyanúsítottak 2010 júniusában elrabolták a két nőt, akiket hozzávetőleg két hónapon keresztül több szegedi és kecskeméti lakásban fogva tartottak, rendszeresen fenyegettek és súlyosan bántalmaztak. Azt akarták elérni, hogy a Svájcban előzetes letartóztatásban lévő rokonuk ellen tett feljelentésüket és tanúvallomásaikat vonják vissza. A két nő a bántalmazások és fenyegetések hatására ezt részben meg is tette, de később állításaikat a svájci hatóságok előtt újra megerősítették.

Az NNI közlése szerint a bántalmazások során előfordult, hogy baseballütővel, széklábbal verték meg a nőket. Volt, hogy késsel, családtagjaik megölésével, bántalmazásával fenyegették meg őket olyannyira, hogy az ügyben kirendelt pszichológus szakértő szerint az átélt események a sértetteknek "súlyos pszichés traumát okoztak", amely hosszú távon is ki fog hatni életminőségükre, pszichés állapotukra.

A család szerint semmire sem kényszerítették a nőket

A rendőrség az említett családhoz tartozó hat gyanúsítottat 2010. november 25-én fogta el. Ők a nyomozás során végig tagadták a bűncselekmények elkövetését, igyekeztek a történteket úgy beállítani, hogy a két nő önszántából, önmagának dolgozott prostituáltként, és a terheltek részéről nem történt semmi olyan dolog, amely kényszerítéssel a sértettek korábbi vallomásainak visszavonására irányult volna.

Az ügynek a két nő mellett sértettje volt egyikük kilencéves húga is, aki nővére elrablásakor éppen vele volt, és csak annak kifejezett könyörgésére engedték hazamenni.

A család hat tagja ellen különösen súlyos hátrányt okozó emberrablás, kitartottság, súlyos testi sértés, fiatalkorú sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértése, míg három további, a családdal szoros kapcsolatban álló gyanúsított ellen szintén különösen súlyos hátrányt okozó emberrablás és személyi szabadság megsértése miatt javasolnak vádemelést a nyomozók.