Kényszervallatással vádol a volt NBH-főnök fia

Vágólapra másolva!
Egy Nyugati téri bevásárlóközpontba hívta "baráti beszélgetésre" a Nemzeti Védelmi Szolgálat két munkatársa ifjabb Galambos Lajost, akit az édesapja (a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vezetője) ellen folyó vizsgálattal összefüggésben akartak kifaggatni. Galambos fia azt állítja: kényszervallatásnak vetették alá, ezért feljelentést tett.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélés és kényszervallatás miatt feljelentést tett a Nemzeti Védelmi Szolgálat két munkatársa ellen ifjabb Galambos Lajos. A Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vezetőjének fia szerint törvénytelen módon akartak tőle információkat kicsikarni az édesapja ellen folyó üggyel összefüggésben, illetve ügyvédváltásra késztetni - közölte a család jogi képviselője kedden az MTI-vel.

Molnár Lajos ügyvéd - aki Galambos Lajost védi az úgynevezett kémügyben, elmondta: néhány nappal azután, hogy Galambos fia közeli hozzátartozói mivoltára hivatkozva élt mentességi jogával, és megtagadta a tanúvallomást, a Nemzeti Védelmi Szolgálat két munkatársa az egyik Nyugati téri bevásárlóközponba hívta "baráti beszélgetésre". A találkozón az ügyvéd állítása szerint egyértelműen megfenyegették, hogy ha nem ad információkat, előzetes letartóztatásban lévő édesapja fogja "elvinni a balhét". Továbbá nyomatékosan felvetették azt is, hogy el kellene gondolkodni azon: édesapja jelenlegi ügyvédje nem ügyfele érdekeit képviseli, ezért ideje új védőt választani. Az ügyvéd az esetet megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte.

A volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Budapesti Katonai Ügyészség Galambos Lajost bűnsegédként elkövetett kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány 2007 és 2009 közötti titokminiszterét kémkedéssel, Laborc Sándort, az NBH 2007 és 2009 közötti főigazgatóját bűnpártolással gyanúsítja. A Fővárosi Ítélőtábla július 14-én rendelte el Galambos Lajos előzetes letartóztatását. Szilvásy György és Laborc Sándor esetében helybenhagyták a korábbi döntést, amely velük szemben nem rendelt el kényszerintézkedést. A Fővárosi Bíróság a napokban három hónappal meghosszabbította Galambos Lajos előzetes letartóztatását, ez ellen a gyanúsított fellebbezett. A Nemzeti Védelmi Szolgálat az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni.