"Lejáratás" helyett ígérete betartását kéri Hoffmann Rózsától Hódmezővásárhely

Vágólapra másolva!
A hódmezővásárhelyi önkormányzat felszólította Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt, hogy a tankönyvek ügyében az érintett önkormányzatok lejáratása helyett inkább gondoskodjon arról, hogy az állami támogatások valóban megérkezzenek az önkormányzatokhoz.
Vágólapra másolva!

Nem érkezett meg az ingyenes tankönyvekre vonatkozó állami normatíva, noha Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár erről tájékoztatott - írta közleményében a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatása szerint a normatíva nem is érkezik meg az iskolakezdésig, csak valamikor szeptember elején. A 28,8 millió forintos állami normatívát a hódmezővásárhelyi önkormányzat hitelezi meg a tankönyvterjesztőnek.

Az önkormányzat a közleményben arra kéri az oktatásért felelős államtitkárt, hogy "a közvélemény félretájékoztatása és az érintett önkormányzatok lejáratása helyett inkább segítse, hogy az állami támogatások valóban megérkezzenek az önkormányzatokhoz".

A Lázár János fideszes frakcióvezető által irányított Hódmezővásárhely is azon önkormányzatok között van, amelyek milliókkal tartoznak a tankönyvterjesztőknek. A terjesztők a hátralék rendezéséig nem akarják kiszállítani az érintett iskolákba a könyveket. A város több tízmillió forinttal tartozik - a tavalyi könyvek egy részéért sem fizetett még -, de az önkormányzat azt ígéri, hogy szeptember folyamán minden tartozását rendezi.

A tankönyvkiadók bojkottot kezdtek, mert az önkormányzatok százmilliós tétellel tartoznak: mivel az elmúlt tizenkét napban egy érintett önkormányzat sem rendezte tartozását, ezért a tankönyvterjesztők az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. Hoffmann Rózsa azt mondta, hogy százmilliós tételről van szó, és adataik szerint huszonhét önkormányzatot érint a bojkott.

Az államtitkár kijelentette, hogy "a kormány nem hibázott, teljesítette kötelességét, és átutalta ezeket a forrásokat". A jogszabályok azonban jelenleg nem kötelezik az önkormányzatokat arra, hogy ezt az összeget valóban a tankönyvtámogatásra fordítsák, ezért Hoffmann Rózsa jelezte: a jövő évtől a tankönyvtámogatások címkézett tételként szerepelnének a költségvetésben, vagyis nem lehet másra költeni. Hoffmann azt mondta, hogy mindent megtesz, hogy szeptember elsején minden gyereknek legyen tankönyve, de az elutalt összegeket még egyszer nem fogja kifizetni az államtitkárság.

A témáről bővebben itt és itt olvashat.