Hétfőn újra tárgyal a nyugdíjpénztárakról az Alkotmánybíróság

Vágólapra másolva!
A magánnyugdíjpénztárak államosításáról is tárgyal nyári szünet utáni első ülésén az Alkotmánybíróság. Az [origo] információi szerint egy határozattervezet már elkészült, ez kimondja, hogy azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak. A végső határozat tartalmát nagyban befolyásolhatja, hogy azt a testület jelenlegi összetételében még augusztusban, vagy már az új, kibővített felállásban, szeptemberben fogadja el.
Vágólapra másolva!

Augusztus 29-én, hétfőn ül össze először a nyári szünet után az Alkotmánybíróság (Ab), amely napirendjén szerepel a magánnyugdíjpénztár-ügy. Sereg András, az Ab sajtófőnöke azt mondta, a testület hétfőn másodszor tárgyal magánnyugdíjpénztárral kapcsolatos határozattervezetről, azt a nyári szünet előtti utolsó ülésén, július 12-én már egyszer megtárgyalta.

Az Ab társadalombiztosítási nyugellátásáról, illetve a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvények egyes rendelkezéseinek esetleges alkotmányellenességét vizsgálja. Az [origo] információi szerint megszületett egy határozatszerevezet, amely kimondaná, hogy semmis a kormány kezdeményezésére a parlament által decemberben elfogadott törvénynek az a része, amely megvonja az állami nyugdíjjogosultságot a magánnyugdíjpénztárban maradóktól. Ha valóban megszületik ez a döntés, akkor azok is jogosultak lesznek állami nyugdíjra akik magánnyugdíjpénztári tagok maradtak.

A tervezetről korábbi inforációink szerint még viták vannak, és a döntést befolyásolhatja az is, hogy a tervezet még augusztusban, a testület jelenlegi összetételében, vagy szeptemberben fogadják el, amikor a testület már kibővül a parlament által választott öt új taggal.