Egy nádasban talált világháborús úszóaknát hatástalanítanak a Balatonban

Vágólapra másolva!
Három kilométeres sugarú körben lezárták a Balaton vízi forgalmát Sajkodnál, mert horgászok egy 250 kilós, II. világháborús úszóaknát találtak egy nádasban. Az aknát még az este folyamán, a víz alatt felrobbantják.
Vágólapra másolva!

Egy 250 kilogrammos, II. világháborús úszóaknát hatástalanítanak a tűzszerészek a Balaton vizében - közölte a Honvédelmi Minisztérium Sajtóirodája csütörtökön. A közlemény szerint szerdán érkezett bejelentés a honvédség tűzszerészügyeletére, mely szerint Sajkod településtől 50-60 méterre, a nádas szélében horgászok lettek figyelmesek a gyanús tárgyra.

A csütörtökön kiérkező tűzszerész járőr azonosította a II. világháborús, 250 kilogrammos úszóaknát. Ennek robbanóanyag-tartalma körülbelül 50-60 kilogramm. A 15 gyújtószerkezetet tartalmazó robbanótestnek két gyújtója még ép volt, tehát éles, igen veszélyes állapotúnak mondható.

A megsemmisítés a vízügyi hatóság által meghatározott helyen történik, a parttól három kilométer távolságra behajózva. A víz alatti robbantást kora este hajtják végre. A Balatonon a vízi forgalmat a hatástalanítás idejére három kilométeres sugarú körben lezárták. Az eset különlegessége az, hogy ilyen típusú robbanószerkezettel a tűzszerészek ritkán találkoznak - áll a közleményben.