Kisboltok csuklyás támadói is tartozhattak a csepeli bűnbandához

Csepel; holttest; csepeli gyilkosság; ORFK; fegyvers rablás
Vágólapra másolva!
Még az emlékek hatására is remegés fogja el azt a boltost, akit márciusban feltételezhetően ugyanazok a férfiak vertek meg és raboltak ki Csepelen, akiknek közük van a csepeli gyilkosságokhoz. A rendőrség szerint a gyilkosságok hat elkövetője közül hármat már tavasszal elfogtak fegyveres rablások miatt. A leírt rablások - egy korábbi rendőrségi közlemény alapján - két csepeli boltot és egy sörözőt érinthettek, az [origo]-nak nyilatkozó boltosok szerint minden rablást csuklyában követtek el a fiatal férfiak.
Vágólapra másolva!

Este, zárás után tört be három fiatal férfi egy Csepel, Csillagtelepen levő kisboltba március 23-án. Az ott dolgozó nőt fegyvernek látszó tárggyal megfenyegették, majd a földre lökték, egyikük bántalmazta. A kasszában levő 60 ezer forintot elvitték a csuklyás rablók. Az asszony a fején sérült meg, egy kolléganője talált rá a földön fekve - derül ki a bűncselekményről tudósító tavaszi rendőrségi hírből, és az esetet ismerő, az [origo]-nak nyilatkozó környékbeliek elmondásából.

A boltosnő, aki azóta felépült sérüléseiből, nem akart nyilatkozni munkatársainknak, csak annyit mondott, még mindig felzaklatják az emlékek, és "reggel is remegett", amikor eszébe jutottak a történtek. A nő a híradások alapján feltételezi, hogy a boltját kirabló férfiaknak a csepeli gyilkosságokhoz is köze volt.

Egy erdőben lakó csoport

A márciusi rablás elkövetőinek ugyanis feltehetően köze van a csepeli gyilkosságokhoz. A napokban négy földbe ásott ember holttestét találták meg a csepeli erdőkben. Egy embernek sikerült kimenekülnie a gödörből, amelybe nyakig beásták, az ő leírása alapján találták meg a feltételezett tetteseket. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője, Csizner Zoltán szombaton sajtótájékoztatón közölte, hogy a gyilkosságok miatt összesen hat ember van előzetes letartóztatásban. A gyanúsítottak Csizner szerint egy olyan bűnözői csoport tagjai, akik a csepeli erdőkben lakó hajléktalanok között éltek.

A csoport a rendőrség szerint az elmúlt időszakban több súlyos bűncselekményt követett el, rablásokat, illetve valószínűleg gyilkosságokat is. Tavasszal már elfogtak közülük három embert, akik fegyveres rablásokat követtek el közértekben - mondta Csizner. Ez a három férfi azóta előzetesben van, a rendőrség számára a gödörből kiszabadult férfi leírása tette egyértelművé, hogy a gyilkosságokat elkövető bűnözői körhöz tartoznak ők is.

Az NNI nem közölt részleteket arról, hogy milyen korábbi rablásokról van szó, és az [origo] megkeresésére sem akartak kommentálni semmilyen információt. A BRFK hírarchívumában ugyanakkor csak egyetlen olyan bűncselekmény található, amelyre ráillik az NNI vezetőjének a leírása: tavasszal történt, közérteket érintett, három férfi által elkövetett fegyveres rablás.

"Meg akartuk csinálni a közértet"

A BRFK április 15-én közölte, hogy egy bejelentő segítségével sikerült elfogni három férfit, aki egy közértet készült kirabolni Csepelen. A bejelentő észrevette a bolt falához lapuló férfiakat, akik egyszer csak csuklyát húztak a fejükre, és egyikük elővett egy fegyvernek látszó tárgyat. Egy közeledő járókelő miatt gyorsan visszakoztak, de addigra a szemtanú már hívta a rendőrséget, a járőrök pedig némi üldözés után a közeli parkos területen elkapták kettejüket, a harmadikat pedig nem sokkal később fogták el. Egyikük már a helyszínen bevallotta a rendőrség szerint, hogy "meg akartuk csinálni a Rakéta utcai közértet".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Ebbe az élelmiszerboltba már nem jutottak be, mert lefülelték őket

Ebben a csillagtelepi élelmiszerboltban a dolgozók csak korábbi munkatársaik elmondása alapján emlékeztek az esetre, de az [origo] kérdésére azt mondták, a boltból senki nem látta, hogy mi történt, a rablók ugyanis nem jöttek be.

Egy sörözőt is kiraboltak

A rendőrség szerint sikerült kideríteni, hogy két korábbi, március 21-i és 23-i csepeli fegyveres rablást is ők követhettek el. Az egyik azt a kisboltot érintette, ahol a boltosnőt bántalmazták, a másik pedig egy Kossuth Lajos utcai sörözőt. A söröző alkalmazottját is fegyvernek látszó tárggyal fenyegették meg, mire az átadta az aznapi bevételt, 60 ezer forintot. Itt nem történt bántalmazás, a rablók elmenekültek.

A csepeli víztorony közelében álló kis söröző alkalmazottja az [origo] érdeklődésére azt mondta, a nő, aki átélte a rablást, már nem dolgozik ott, és nem is akar beszélni a történtekről. Úgy tudja, a három férfi ide is csuklyában érkezett, így hiába rögzítette a történteket a kamera, nem lehetett azonosítani őket. Későn érkeztek, zárás előtt nem sokkal, amikor a környékbeli üzletek már nem voltak nyitva, így a környék - az üzlet mögött vasúti sín, előtte parkoló - kihalt volt.