Pereli a kormányt a kínai megállapodásokra kíváncsi LMP

Vágólapra másolva!
Pert indított az LMP a kormány ellen a Kínával kötött megállapodások kiadása érdekében. Az ellenzéki párt szerint a nemzeti fejlesztési miniszter korábban csak hat államközi megállapodás esetében biztosított volna betekintést biztosít a tizenkettőből.
Vágólapra másolva!

Az LMP szerint a magyar-kínai megállapodásokban foglaltak közérdekű adatok, ezért a nyilvánosságra hozásuk érdekében a párt keresetet adott be a kormány ellen. A párt közleménye szerint a kormány ellen a Fővárosi Bíróságra beadott keresetet az LMP frakcióvezetője, Schiffer András jegyzi - az elsőrendű alperes a Magyar Köztársaság Kormánya, a másodrendű pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az LMP arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze az alpereseket a 2011. június 25-én a kormány képviselői által aláírt kétoldalú - magyar-kínai - nemzetközi megállapodásokban foglaltak közlésére, mivel a párt szerint ezek közérdekű adatok.

Az LMP már korábban kérte a miniszterelnököt a tizenkét kétoldalú megállapodás kiadására teljes terjedelemben. A párt szerint ugyanakkor a nemzeti fejlesztési miniszter azt válaszolta, hogy hat államközi megállapodás esetében betekintést biztosít az LMP számára, a további hat megállapodásról pedig azt közölte, hogy azok nem állnak rendelkezésükre.

Az LMP a keresetét arra alapozza, hogy az adatvédelmi törvény idevonatkozó fejezete nem ismeri a betekintés jogintézményét, és szerintük a kormánynak nincsen jogalapja az adatközlés megtagadására - ezért köteles azokat teljes terjedelmükben kiadni.