Milliókért rendelt szobrokat a közigazgatási tárca

felavatták Ronald Reagan, korábbi amerikai elnök szobrát a Szabadság téren, szoboravatás
Vágólapra másolva!
Több mint hétmillió forintot költött a budapesti Reagan-szobor júniusi avatásának előkészítésére és lebonyolítására, és több mint tízmillió forintért harminc szobrot rendelt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - derül ki a tárca honlapján közzétett szerződésekből. A tárca a legjelentősebb összeget, 480 millió forintot médiakampányra költötte.
Vágólapra másolva!

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a kormányzati portálon közzétette az idén eddig megkötött szerződések adatait: az augusztus 9-ei összesítés szerint a legnagyobb, 480 millió forint keretösszegű megbízást a Bell and Partners Kft. kapta média- és márkakommunikációs stratégia kidolgozására, médiavásárlásra, marketingkommunikációs stratégia tervezésére és üzenetek megfogalmazására.

A tárca 272 millió forint értékű keretszerződést kötött az I. M. G. Inter Media Group Kft.-vel, hogy a cég a magyar uniós elnökség "lakossági ernyőkommunikációjához" kapcsolódó feladatokat végezzen. Az ACG Reklámügynökség és a Hamu és Gyémánt Média Kft. ugyanezért 88 millió forintot kapott.

A szerződések alapján több mint tízmillió forintot fizet a minisztérium a Movie-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek tizenöt Deák Ferenc-, tizenöt Batthyány Lajos-szobor, valamint harminc, Moór Gyula jogfilozófust ábrázoló szobor megtervezésére és kivitelezésére. Harminc, a kormányzati közigazgatás-fejlesztési program névadóját, Magyary Zoltánt megörökítő szobrot Takács Szilvia Anett képzőművésztől rendelt meg a minisztérium 4,8 millió forintért. Az alkotásoknak október 15-éig kell elkészülniük. A budapesti Reagan-szobor júniusi avatásának előkészítésével, lebonyolításával kapcsolatos rendezvényszervezési feladatok ellátására 7,2 millió forintot kapott a Hungarofest Nonprofit Kft.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Condoleezza Rice, korábbi amerikai külügyminiszter, Orbán Viktor és Semjén Zsolt a budapesti Ragan-szobor avatásán

Több megbízás is Andrew G. Vajnának, a nemzeti filmszakma megújításáért felelős kormánybiztosnak nyújtott segítséget, a OrienTax Kft.-nek például hétmillió forint jutott a filmtámogatási rendszer felülvizsgálatához, a Mafilm, a Mokép és a Magyar Filmlabor tevékenységének, pénzügyi és vagyoni helyzetének feltérképezésében, illetve az állami filmvagyon felmérésében való közreműködéséért. Balatoni Mónika, a Hungarofest kreatív igazgatója az első félévben 4,5 millió forintért adott tanácsokat a kormányprogramhoz, a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda 13,2 millió forintot kapott alapítványok, közalapítványok nonprofit gazdasági társasággá, illetve költségvetési szervvé alakításához nyújtott segítségéért.

Kántor Zoltán szociológus, politológus az idén 6,3 millió forintot kap azért, hogy nemzetpolitikai kutatásokban és projektekben vegyen részt, és megszervezze egy határon túli magyar kutatói hálózat kiépítését, Kiszelly Zoltán politológus pedig az év végéig 2,1 millió forintért ad stratégiai és kommunikációs tanácsokat "a kormány számára releváns kérdésekben". A Kancellár.hu Zrt. 7,8 millió forintért vizsgálta információbiztonsági szempontból a Kormany.hu portált, emellett további 7,9 millió forintot kapott a Magyar Közlöny, a Határozatok Tára és a Hivatalos Értesítő elektronikus kiadási folyamatának felügyeletéért.

A FormAktív Kft. ötmillió forintért készítette el a Mobiltelefonok a közigazgatási ügyintézésben című tanulmányát a közigazgatási tárca megrendelésére. A tárca 1,2 millió forintot fizetett a Hotel Ózon Kft.-nek kihelyezett csapatépítő tréning és kabinetülés lebonyolítására, míg állami vezetők heti kétszer kétórás angol nyelvi képzésére mintegy nyolcmillió forintot fizet az International House Language School Kft.-nek.