"A környezetvédelem vesztésre áll" - előzetesben ülő természetvédőért tüntettek

Vágólapra másolva!
Mintegy harmincan tüntettek egy budapesti börtön előtt egy természetvédő szabadlábra helyezéséért hétfőn. A tüntetést szervező Védegylet vezetője "túlzó ügyészi intézkedésnek" nevezte, hogy Zsák Ferenc nem védekezhet szabadlábon, miután az Audi feljelentése miatt vesztegetés gyanújával indult ellene eljárás. Zsák szervezete korábban megtámadta  a bíróságon az Audit egy környezethasználati engedély miatt.
Vágólapra másolva!

A Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) előzetes letartóztatásban lévő vezetője, Zsák Ferenc szabadlábra helyezéséért tüntetett a Védegylet hétfőn Budapesten. A természetvédő korábban megtámadta a győri Audi-beruházás környezethasználati engedélyét, később elállt a pertől, majd az Audi feljelentése nyomán vesztegetés gyanúja miatt büntetőeljárás indult ellene.

Nézze meg videónkat a tüntetésről!

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Aradi utcai fogdája előtt mintegy harminc tüntető gyűlt össze. Vida Viktor, a Védegylet munkatársa felszólalásában azt mondta: fel akarják hívni a figyelmet a "túlzó ügyészi intézkedésre", amely miatt megvonták a természetvédőtől azt a lehetőséget, hogy szabadlábon védekezhessen. "Mindezt úgy tették, hogy nem hivatkoztak konkrétumokra" - jelentette ki.

Vida Viktor a kormánytól azt kérdezte, hogy kell arra gondolni, hogy politikai nyomásra született meg az ügyészség javaslata? Vida azt is mondta, hogy Zsák Ferencet a tüntetés meghirdetése után Debrecenbe szállították.

A TTT áprilisban megtámadta a győri Audi-gyárbővítéssel érintett terület egységes környezethasználati engedélyének kiadásáról szóló másodfokú határozatot. Zsák Ferenc az MTI-nek akkor azt mondta, hogy a végzés eljárási hibákat tartalmaz, emellett megsérti egyebek között a Natura 2000 környezetvédelmi programra vonatkozó kormányrendeletet, amely a beruházás alternatív helyszíneinek teljes körű vizsgálatát írja elő a beruházó számára.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság májusban megszüntette a gyárbővítés miatt a TTT által indított pert, mivel a szervezet elállt a keresettől. "Azért állt el a keresettől Zsák Ferenc, mert természeti rehabilitációs programról szóló megállapodást kötött az Audival" - közölte akkor a Védegylet. Az NNI májusban "egy multinacionális cég feljelentése alapján indult bűnügyben" vesztegetés megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás alá vonta Zsák Ferencet.