Az LMP feljelentést tett a tibetiek elleni fellépés miatt

Vágólapra másolva!
Az LMP frakcióvezetője szombaton hivatali visszaélés miatt feljelentést tett a Magyarországon élő tibetiekkel szembeni júniusi hatósági fellépés miatt. A kínai kormányfő júniusi budapesti látogatása idején a bevándorlási hivatal ellenőrzésre több tibetit is berendelt. Az eljárást korábban az ombudsman is kifogásolta.
Vágólapra másolva!

Feljelentést tett szombaton a tibeti tüntetőkkel és tibeti származásúakkal szembeni júniusi budapesti hatósági fellépés miatt az LMP frakcióvezetője, Schiffer András - olvasható a párt közleményében. A feljelentést Schiffer a Budapesti Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen, hivatali visszaélés elkövetése, annak kísérlete, illetve arra való felbujtás miatt tette.

Az LMP közleményében azt írta, Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa augusztus 4-ei állásfoglalásában megállapította, hogy sérült a szabad véleménynyilvánítás joga és az emberi méltósághoz való jog is, amikor a rendőrség fellépett a zászlólengető tibetiekkel szemben.

A párt közleménye felidézi azt is, hogy az ombudsman szerint a kínai kormányfő budapesti látogatása idején a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) megakadályozta a tibetiek véleménynyilvánítását azzal, hogy munkaszüneti napon ellenőrzésre beidézte őket.

Az LMP az ombudsmani jelentés nyilvánosságra hozatala után közölte, azt várja az ügyészségtől, hogy hivatalból indítson eljárást a tibeti tüntetők elleni fellépés miatt. A Legfőbb Ügyészség az MTI-vel azt közölte, hogy nem indokolt hivatalból vizsgálatot indítani, mert az ombudsman jelentéséből nem olvasható ki, hogy a rendőri fellépés során bűncselekmény történt volna.