Vágólapra másolva!
A Belügyminisztérium szerint rendőrségi hatáskör, hogy mi folyik a Magyar Szigeten, ahol náci jelképeket árusítanak, és a norvégiai tömeggyilkos által múzsájának nevezett énekes is fellépett. A rendőrség viszont azt mondja, mivel a rendezvény magánterületen zajlik, nincs engedélyezési kötelezettségük. Közölték, hogy elemzik és értékelik a helyzetet, de eddig semmi nem indokolta, hogy büntető- vagy szabálysértési eljárást indítsanak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Szigeten történteket a Belügyminisztérium nem kommentálja, mert az szerintük "rendőrségi hatáskörbe tartozik" - válaszolta minisztérium az [origo] megkeresésére. Pintér Sándor belügyminiszter korábban a gyöngyöspatai eseményekről, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a Védegylet járőrözéseiről nyilatkozva többször ígéretet tett arra, hogy a kormány fel fog lépni a fenyegető, szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben.

A Verőcén vasárnap óta tartó Magyar Sziget fesztiválon a brit Sun - kilétüket nem felfedő - riporterei videofelvételt készítettek. A felvételen látszik, hogy a lap által "gyomorforgató náci gyűlésnek" nevezett rendezvény tele volt olyan árusítópultokkal, amelyek "náci emléktárgyakat", Mein Kampf-példányokat kínáltak, valamint olyan pólókat, amelyek Hitler és helyettese, Rudolf Hess portréit, horogkereszteket, illetve az auschwitzi koncentrációs tábor kapuját ábrázolták.

A lap videóra vette azt is, hogy Chris Hurst, a Brit Nemzeti Párt (BNP) londoni regionális titkára - Nick Griffinnek, a párt első emberének közeli munkatársa - egy koncerten karlendítéssel és "Sieg heil!" kiáltással köszöntötte a Saga nevű svéd énekesnőt. Az idegenellenes dalokat éneklő nőt nevezte meg egyik kedvencének és "múzsájának" a norvégiai tömeggyilkosságokat elkövető férfi is. A Sun pénteken megírta, hogy Hurstöt az előző napi riport nyomán a párt már el is távolította soraiból. Simon Darby, a BNP szóvivője a lapnak azt mondta: Hurst "ostoba volt".

A Pest Megyei Rendőrkapitányság az [origo]-nak küldött válaszában hangsúlyozta, hogy a Magyar Sziget idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre (tévesen, mert idén tizedik alkalommal rendezik meg a fesztivált), és mivel magánterületen zajlik, a rendőrségnek sem engedélyezési, sem tudomásulvételi kötelezettsége nincsen. Levelük szerint a rendőrség folyamatos elemző-értékelő tevékenységet folytat, de eddig nem merült fel semmi, ami büntetőeljárás vagy szabálysértési eljárás megindítását indokolná. A rendőrség válaszából nem derül ki, hogy a fesztivál helyszínét is ellenőrizték, elemezték-e.

A Magyar Szigetre kiadott engedély megtalálható Verőce honlapján, eszerint a település jegyzője az engedélyezés előtt több más hatósággal együtt a Váci Rendőrkapitányság Verőcei Rendőrőrsét is meghívta egy terepszemlére. A jegyzőkönyvből az derül ki, hogy a fesztivál helyszínén a rendezők felelősek a rend fenntartásáért, a rendőrök pedig a település rendjére vigyáznak.

A terepszemlén a rendőrség megállapította, hogy a több ezer fő befogadására képes fesztivál biztosítását "8 fős biztonsági személyzet hajtja végre". Ezenkívül felhívták a szervezők figyelmét arra, hogy ugyan a fesztivál területén fenntartott rendért felelősek, de "az előző évek gyakorlatának megfelelően" kérik, hogy a település rendjére is ügyeljenek. A rendőrség az engedély szerint azt vállalta, hogy fokozottan lesznek jelen a fesztivál ideje alatt a településen, és az [origo]-nak küldött válaszukban is azt írják, hogy a rendezvény ideje alatt a településen fokozott a rendőri jelenlét a közrend, közbiztonság valamint a közlekedés biztonságának fenntartása céljából. A Sun szerint a rendezvényt biztonsági őrök "sorfala" és "rendőrségi kordon" mögött tartották.

Megpróbáltuk elérni Verőce polgármesterét, Bethlen Farkast is, de a hivatalában azt mondták, hétfőig külföldön van szabadságon.