Új balatoni minta-közmunkaprogramot indított a MÁV és a minisztérium

Vágólapra másolva!
Minta-közmunkaprogramot indított a MÁV a balatoni vasútvonalak állomásainak karbantartására, a program a kormány közmunkaprogramjának egyik eleme - közölte a MÁV csütörtökön. A közfoglalkoztatás keretében jelenleg ötszázan dolgoznak a Balaton partján a vasút mellett, a cél az, hogy hosszú távon háromezren dolgozzanak hasonló feltételekkel az egész országban.
Vágólapra másolva!

A Balaton körüli vasútvonalak állomásainak takarítására, karbantartására indított minta-közmunkaprogramot a MÁV Zrt. az üdülőrégió érintett önkormányzataival együttműködve, és kész a jövőben átadni számukra az állomások működtetését, illetve vagyonkezelését is - hangzott el a MÁV Zrt. balatonföldvári sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A tájékoztatón a térség polgármesterei mellett részt vett Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára is, aki elmondta, hogy a MÁV mintaprojektje a kormány közmunkaprogramjának egyik eleme. Az államtitkár beszámolt arról, hogy az országos közfoglalkoztatás keretében már több mint ötszázan dolgoznak a Balaton partján a vasút mellett. A MÁV balatoni mintaprogramja további 30-35 embert érint, és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódóan, de TÁMOP-os forrásból valósul meg.

Ennek az a lényege, hogy egy vállalkozás - akár önkormányzati is - a foglalkoztatott bruttó bérének és járulékainak 70 százalékát megkapja támogatásként 8 hónapon át, cserébe azért, hogy vállalja további 4 havi foglalkoztatását.

Szabó Mónika, a MÁV Zrt. közmunkaprogramért felelős projektmenedzsere a tájékoztatón elmondta, a balatoni régióban a közelmúltban elindított mintaprojektet szeretnék a jövőben az egész országra kiterjeszteni, hosszú távon mintegy 3 ezer embernek biztosítva munkát az önkormányzatokkal való együttműködésen keresztül.

Hozzátette, hogy azért is fontos az együttműködés kialakítása az önkormányzatokkal, mert a MÁV szeretné az állomások teljes üzemeltetését átadni számukra. Ezzel nemcsak az állomás rendben tartását vállalnák, hanem lehetővé válna az is, hogy akár boltot, polgárőrséget, vagy éppen múzeumot működtessenek benne.

Pintér szerint senkit sem kényszerítenek közmunkára

Vonzóvá tenné a közmunkát Pintér Sándor belügyminiszter, aki ennek illusztrálására a Heti Válasznak adott interjúban kifejtette: a programban részt vevők a szociális segély közel kétszereséhez juthatnak hozzá, viszont attól, aki nem hajlandó a közmunkára, attól megvonható a támogatás.

Pintér a csütörtöki Népszabadságnak azt mondta, senkit sem kényszerítenek erőszakkal közmunkára, és nem építenek bádogvárosokat a közfoglalkoztatási program résztvevőinek. Hozzátette: elképzelhető, hogy konténerekből vagy más, könnyűszerkezetes megoldással ideiglenes szálláshelyeket építenek, mert szerinte nincs értelme annak, hogy valaki nyolc óra mellett nagyjából ugyanennyit utazással töltsön.

Pintér a napilapnak arról is beszélt, hogy a korkedvezményes nyugdíjjal leszerelt, rendőri szolgálatra alkalmatlan rendvédelmiseket "művezetőként" alkalmaznák a közmunkaprogramban.