Pintér szerint rosszul szervezett testületté vált a rendőrség

Gyöngyöspata, Véderő mozgalom, kiképző tábor, kitelepített romák, Pintér Sándor
Vágólapra másolva!
Pintér Sándor belügyminiszter szerint a rendőrség állománya az elmúlt években rosszul szervezett és vezetett testületté vált. Szerinte ezt mutatja az is, hogy a kis településeken a rendőrség nem tudott fellépni a kis értékű lopások ellen. Pintér szerint a szakszervezeti vezetők több esetben kormányellenes politikai demonstrációvá alakították a rendvédelmi tüntetéseket.
Vágólapra másolva!

"A rendőrség a kormányváltás előtti időszakban rosszul szervezett és vezetett testületté vált. Sok olyan hibával, amiről az állomány nem tehetett, de aminek a következményeit most részben nekik kell elszenvedniük" - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Pintér Sándor belügyminiszter.

Pintér szerint az elmúlt években a politika és a rendőri vezetés olyan helyzetet teremtett, hogy a kistelepüléseken a kis értékű lopások megtorlatlanok, felderítetlenek maradtak. Szerinte a rendőrség nem azon munkálkodott, hogyan akadályozza meg a terménylopásokat, hanem olyan felkészületlen szervezetekre bízta az ehhez hasonló ügyeket, mint a jegyző vagy a körjegyző.

A belügyminiszter szerint ennek az lett az eredménye, hogy sok településen már azok sem művelik a kertjüket, akik képesek lennének a szükségletük egy részét megtermelni. "Na, ennek a gyakorlatnak röviddel a kormányzás kezdete után véget vetettünk" - fogalmazott Pintér.

A belügyminiszter szerint a rendőrség és a határőrség összevonásakor elkövetett megmagyarázhatatlan szakmai hibákat azonban már nem lehetett orvosolni. A határőrségnek kiválóan felszerelt, kiképzett, harcedzett határvadász századai voltak, amelyek egy az egyben beintegrálhatóak lettek volna a Készenléti Rendőrségbe, ehelyett feloszlatták ezeket - mondta Pintér.

Hozzátette: ez nagyon rossz döntés volt, hiszen az elmúlt egy év bebizonyította, hogy ott, ahol a Készenléti Rendőrség egységei eltöltenek pár hetet, jelentősen javul a közbiztonság. Évek óta körözött bűnözőket fogtak el - mondta a miniszter, aki szerint szükség van rájuk, sőt növelni kell a létszámukat.

Pintér arról is beszélt, hogy a kedvezményes nyugdíj megszűntetése elleni tüntetéseken a szakszervezeti vezetők túllépték a szakszervezeti törvényben előírt kereteket, és kormányellenes politikai demonstrációvá alakították a tagságuk jogaiért tartott megmozdulást.