Hétfőn válaszhat Ab-elnököt a parlament

Vágólapra másolva!
Az országgyűlési képviselők hétfőn dönthetnek Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének újraválasztásáról, a büntetőeljárási törvény módosításáról, valamint az Országos Érdekegyeztető Tanácsot felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról is.
Vágólapra másolva!

A parlament alkotmányügyi bizottsága hétfőn hallgatja meg Paczolay Pétert, akinek alkotmánybírósági elnökké jelölését ellenszavazat nélkül támogatta az országgyűlés illetékes eseti bizottsága. Az alkotmánymódosítás értelmében a hivatalban lévő Paczolay Péter július elején lejáró elnöki mandátuma szeptember 1-jéig meghosszabbodott. A parlamentnek július 31-ig kell az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával az Alkotmánybíróság tagjai közül elnököt választania.

A parlament szintén hétfőn fogadhatja el a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását is. Az előző héten megváltoztatott javaslat szerint a kiemelt ügyek gyanúsítottjai az eredetileg tervezett 48 helyett 24 óráig nem találkozhatnak ügyvédjükkel. A változtatás értelmében a terhelt és a védő érintkezése az őrizet első 24 órájában az ügyész rendeletére tiltható meg, az ügy egyedi körülményei alapján. Ez idő alatt a védő a terhelt kihallgatásán sem lehet jelen.

A már elfogadott változtatások a kiemelt ügyek kategóriáját is kibővítik a javaslatban, így a hivatali visszaélés és a közélet tisztasága elleni bűncselekmények mellett a módosítások elfogadása esetén ebbe a körbe tartozhatnak majd az el nem évülő bűncselekmények, a háborús bűntettek, az emberiség elleni bűncselekmények, az emberölés és az emberrablás súlyosabban minősülő esetei, valamint a terrorcselekmények és a bűnszervezetben részvétel is.

A parlament szintén ma délután dönthet az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) helyébe is lépő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, az egyes közlekedési tárgyú, valamint a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásával összefüggő jogszabályok módosításáról.