Jövő héten kezdi a nagy kormányzati osztályozást Orbán

Fidesz frakció, Orbán Viktor,
Vágólapra másolva!
A hét végén vagy a jövő héten kezdődhetnek azok a beszélgetések, amelyeken Orbán Viktor kormányfő négyszemközt értékeli a miniszterek munkáját - tudta meg kormányzati forrásokból az [origo]. Orbán várhatóan a beszélgetések alapján dönti el, hogy hozzányúl-e a kormányzati struktúrához, illetve tervez-e személycseréket a kormányban.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő szeptemberig minden miniszterrel külön-külön elbeszélget négyszemközt, a találkozókon a kormányzat, illetve az adott tárca egyéves teljesítményét értékelik - állította az [origo]-nak több kormányzati forrás.

Az egyik forrás szerint a kormányfő a tavaszi parlamenti ülésszak befejezése után, július közepén az egyik kormányülésen vetette fel, hogy egyesével szeretne elbeszélgetni a miniszterekkel. Korábban az egyik kormányülésen Navracsics Tibor kormányfőhelyettes is értékelte a kormány egy évét, de főként a közigazgatási munkáról adott áttekintést, számok, adatok hangzottak el, értékítélet nem volt - mondta a forrás, aki szerint ilyen jellegű értékelés várhatóan a kormányfővel folytatott találkozón hangzik majd el.

Ilyen jellegű találkozók még nem voltak, első beszélgetés a héten vagy a jövő héten történhet meg - mondta az [origo]-nak egy másik kormányzati forrás. Szerinte Orbán a kormányzati hierarchiának megfelelően, felülről lefelé haladva szervezi meg a találkozókat, eszerint az első beszélgetés várhatóan Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel történhet meg. A forrás emlékeztetett arra, hogy Orbán tavaly augusztusban végiglátogatta az egyes tárcákat, ahol az államtitkárokkal is elbeszélgetett. Szerinte a mostani beszélgetések annyiban lesznek mások, hogy most nem Orbán látogat el a tárcákhoz, hanem a miniszterek keresik fel a kormányfőt.

A beszélgetések alapján dönthet Orbán arról, hogy hozzányúl-e a kormányzati struktúrához, és ha igen, akkor hol. Az elmúlt hónapokban pedig több találgatás is megjelent arról, hogy az uniós elnökség lezárása után milyen személycserék várhatóak. A sajtóhírekben többek között Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, illetve Martonyi János külügyminiszter távozása is felmerült. Forrásaink szerint ha a kormányfő a személycserék mellett dönt, egészen biztos, hogy azt szeptemberig nem fogja bejelenteni.