Népszabadság: Több tucat egyciklusos képviselőtől válik meg 2014-ben a Fidesz

Vágólapra másolva!
"Korrekt megállapodást" ígért Lázár János frakcióvezető a kormánypárti képviselőknek, akik a parlament létszámának csökkentése miatt a ciklusváltással kiesnek a parlamentből 2014-ben. A Népszabadság szerint várhatóan az új, egyciklusos képviselők kényszerülnek búcsúra.
Vágólapra másolva!

Lezárultak azok a megbeszélések, amelyeket Lázár János folytatott fideszes képviselőkkel arról, hogy 2014-ben kik esnek ki a ciklusváltással az országgyűlésből, miután a mostani 386 helyett már csak 200 fős lesz a parlament - írja a szombati Népszabadság. A Fidesz-frakcióvezetőt nem tudta ugyan elérni a napilap, de a már meghallgatott politikusok elmondták: Lázár János - és korábban, az évértékelő frakcióülésen Orbán Viktor miniszterelnök is - "korrekt megállapodást" ígért valamennyi kormánypárti képviselőnek.

A lapnak megerősítették: az elsőkörös személyes, négyszemközti megbeszéléseken nem pusztán arra kérdezett rá Lázár János, hogy az egyes képviselők hogyan képzelik az életpályájukat 2014 után, hanem az "elmúlt egy év nehéz időszakára is". Az egyeztetések konklúzióját befolyásos fideszesek úgy vonták meg: várhatóan az új, egyciklusos képviselők kényszerülnek búcsúra 2014 tavaszán a parlamenttől. Voltak, akik már most jelezték: a következő ciklusra diplomáciai szolgálatot képzelnek el maguknak vagy gazdasági-pénzügyi területen szeretnének érvényesülni. A miniszterelnök ősszel, szeptember-október folyamán ül le második körben személyesen a képviselőkkel, akkor alakul ki a kiesők listája - tudta meg a Népszabadság.

A tavasszal elfogadott alkotmány nem rögzíti ugyan a kétszázfős parlamentet, a Fidesz-KDNP-frakciószövetség ezt már kész tényként kezeli. Az viszont még nyitott, hogy a választójogi törvény módosítása kilencven vagy száz egyéni körzetet határoz-e meg. És miután az önkormányzati testületek számát éppen fideszes javaslat nyomán már megfelezték - azaz a helyhatóságoknál sincsenek plusz helyek -, nyilván kényes alkufolyamatok lesznek, jelenleg ugyanis 262 a Fidesz-KDNP-frakciószövetség létszáma - ismerteti a napilap.

A Népszabadság cikke szerint az megkönnyíti a kiválasztást, hogy az úgynevezett országgyűlési törvénnyel szinte bizonyosan bevezetik a képviselőség és a polgármesterség közötti összeférhetetlenséget, így fideszes "nagyágyúknak" is választaniuk kell, legkésőbb 2015-ben.