Mesterházy ígéretet tett a vitatott pártszavazás figyelembe vételére

Vágólapra másolva!
Az MSZP választmánya úgy döntött szombati ülésén, hogy annak ellenére kezdeményezik a Gyurcsány-féle pártszavazás eredményének figyelembe vételét, hogy azt érvénytelennek és eredménytelennek tartják. Korábban a tagok számán, és ezáltal az érvényességen vitatkozott a Demokratikus Koalíció platform és a pártvezetés.
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke arra kérte a párt alapszabály-szerkesztő bizottságát, hogy úgy vegye figyelembe a pártszavazásra adott válaszokat, mintha a voksolás érvényes és eredményes lett volna.

Az MSZP választási bizottsága érvénytelennek és eredménytelennek nyilvánította a szavazást, mivel néhány száz szavazat hiányzott minden kérdés esetében az érvényességhez, ezt azonban a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform vitatta.

A szabályok szerint a párttagok legalább egynegyedének kellett volna egy válaszra adnia szavazatát az érvényességhez. A szavazáson 31 286 tag vehetett részt, és a jegyzőkönyv szerint 9202 tag adta le szavazatát (9122 érvényesen), mind a hat kérdésben 80 százalék körüli volt az igenek aránya. Ez 7150-7500 igen szavazatot jelent, ez azonban kevesebb mint a tagok negyede.

A pártszavazást kezdeményező Demokratikus Koalíció platform szombaton azonban vitatta, hogy 31 ezer tagja lenne a pártnak, szerintük mindössze 19 ezer tagdíjat fizető párttag van, vagyis a szavazásnak érvényesnek kellett lennie.

Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila a választmány szombati ülése után azt mondta: arra kérik az alapszabály-szerkesztő bizottságot, hogy a pártszavazásra adott válaszok alapján tegyen javaslatot az MSZP alapszabályának módosítására, úgy, mintha a voksolás érvényes és eredményes lett volna.

Mesterházy Attila szerint, ha több mint hétezren nyilvánítják ki véleményüket egybehangzóan egy kérdésről, azt figyelmbe kell venni. Ezért arra utasították az alapszabály-szerkesztő bizottságot, hogy a pártszavazáson megfogalmazott álláspontokat, módosító javaslatként terjessze a kongresszus elé. Ez azt jelenti, hogy bár pártjogi értelemben a Gyurcsány-platform kezdeményezése eredménytelen volt, következményei megegyeznek azzal, mintha a voksolás érvényesen zárult volna. A szocialista párt alapszabályának módosításáról a kongresszus mondja ki a végső szót november 12-13-án.

A pártelnök bejelentette azt is, hogy javaslatára két új munkacsoport alakul az MSZP-ben, az egyik Tukacs István vezetésével a pártgazdálkodás, a másik Molnár Zsolt irányításával a pártszervezet reformjával kapcsolatos alapszabály-módosító javaslatokat terjeszti elő szeptember végéig. Emellett - tette hozzá Mesterházy Attila - felkérte a párt Katona Béla vezette etikai tanácsadó testületét, hogy dolgozzon ki teljesítményértékelési szempontrendszert, valamint egy olyan etikai kódexet, amely iránytűként szolgálhat az MSZP-tagoknak.

Mesterházy Attila elmondta: ezzel megteremtették annak lehetőségét, hogy az MSZP-ben mindenki szervezett körülmények között fejtse ki nézeteit az alapszabály módosításával kapcsolatban, hogy minden javaslat az asztalra kerüljön, így elvárható, hogy ezt a vitát ne a sajtó nyilvánossága előtt folytassák le. Hozzátette: a párton belüli vita megkezdése érdekében július 15-ig minden alapszervezetnek elküldik a dokumentum módosítására vonatkozó első javaslatokat, amelyek - például a már említett munkacsoportok révén - újabbakkal egészülnek ki.