Mégis két napig tarthat az ügyvéd nélküli őrizet

Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatban, a korábbi kompromisszumot is felülírva módosította Lázár János a büntetőeljárási törvénycsomagot. Javaslata alapján mégis 48 órán át lehetne elzárni a védőjétől az őrizetben lévő gyanúsítottat, viszont ha ez alatt ki is akarják hallgatni, akkor be kellene engedni az ügyvédet.
Vágólapra másolva!

Mégis 48 órán keresztül korlátozhatnák az ügyészek az úgynevezett kiemelt bűnügyekben a gyanúsítottak és védőik érintkezését. A parlament hétfőn ugyanis megszavazta Lázár János Fidesz-frakcióvezető büntetőeljárási törvény módosításához hétfőn benyújtott, úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványát. Ez felülírta a múlt héten párttársa, Cser-Palkovics András javaslatára megszavazott módosítást, amely 24 órára csökkentette a védő nélküli őrizet idejét.

Lázár módosítása ugyanakkor - az indoklás szerint "az alkotmányossági aggályokat és nemzetközi jogi kötelezettségeinket" figyelembe véve - úgy rendelkezik, hogy ha az első 48 órában kihallgatják a gyanúsítottat (ezt egyébként 72 órán belül kell megtenni), akkor azon a védő akkor is jelen lehet, ha egyébként az ügyész megtiltotta az érintkezésüket. Ez azt jelenti, hogy az ügyészség elzárhatja ugyan a terhelteket két napra a védőjüktől, de ügyvéd nélkül nem hallgathatja ki őket.

A büntetőeljárási törvény módosítása azt jelenti, hogy a kiemelt jelentőségő - elsősorban korrupciós - ügyekben a jelenlegi 72 óra helyett 120 órán át lehetne őrizetben tartani a gyanúsítottakat bírói döntés nélkül. Az eljáró ügyész döntése alapján ebből az első 48 órában meg lehetne tiltani, hogy a gyanúsított az ügyvédjével érintkezzen, ez ellen a döntés ellen nincs fellebbezési lehetőség.

A törvénymódosítás értelmében kiemelt jelentőségű ügynek számítanak a jövőben a többi között a közélet tisztasága elleni, valamint az el nem évülő bűncselekmények, az emberölés és az emberrablás súlyosabban minősülő esetei, illetve a bűnszervezetben részvétel.
A parlament a kormánypártok támogatásával, 255 igen szavazattal, 97 nem ellenében fogadta el a büntetőeljárási törvény és a polgári perrendtartás módosítását, amelyet az alkotmányügyi bizottság az eljárások gyorsításának szándékára hivatkozva kezdeményezett. Az ellenzéki pártok nemmel voksoltak.

Emiatt a kiemelt ügyekben az eljárást soron kívül kell lefolytatni, méghozzá úgy, hogy a nyomozás lezárultával megváltoznak az illetékességi szabályok, és az ügyész - a bíróságok aktuális leterheltségére figyelemmel - maga döntheti el, mely bíróságon emel vádat. Kiemelt jelentőségű ügy a hivatali visszaélés, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, a gazdasági életben súlyos következményekkel járó csődbűncselekmény, a pénzmosás és a különösen nagy vagy azt meghaladó mértékű bevételcsökkenést okozó adócsalás, a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban, továbbá a különösen nagy, illetve különösen jelentős értékre, kárt, hátrányt okozva elkövetett vagyon elleni bűncselekmény, valamint a bűnszervezetben részvétel.

A büntetőeljárási törvény módosítását célzó javaslatot az elmúlt hetekben több bírálat érte. Az ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek mellett a Legfelsőbb Bíróság büntetőkollégiuma szerint is alkotmányellenes az előterjesztés több pontja, az őrizet időtartamának meghosszabbítása mellett például az, hogy a kiemelt ügyekben a legfőbb ügyész döntheti el, mely bíróság az illetékes. Az LB bírái azt is kifogásolták, hogy a törvényjavaslat szűkíti a nyomozás során hozott egyes határozattípusok elleni panaszjogot.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell, ha még nem történt vádemelés.