A vécépapírtól a kémiatanár kávéjáig - az iskolák állapotát vizsgálta az ÁNTSZ

Középiskola, tanítás, tanár, tanulás, oktatás, osztályterem
Vágólapra másolva!
A kémiai kísérlethez előkészített tárgyak mellett kávézó tanárnő, a megviselt folyékonyszappan-tartók, de az elöregedett csőszerelvények és a túl párás konyha miatt is figyelmeztetett általános iskolákat az ÁNTSZ, amely az iskolák közegészségügyi állapotát vizsgálta az elmúlt hónapokban. Nem csak a statisztika kedvéért töltették ki a több száz kérdéses kérdőíveket: az iskoláknak a hibákat ki kell javítaniuk.
Vágólapra másolva!

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) gyermek- és ifjúságegészségügyi osztálya indította el egy évvel ezelőtt azt a vizsgálatot, amelyben az ÁNTSZ munkatársai általános iskolákba látogattak, és a közegészségügyi állapotokat mérték fel. Az Index a múlt héten érdi iskolák vizsgálatának eredményei alapján azt írta, az összesítés lesújtó képet fest majd a közoktatás körülményeiről, Érd 8 általános iskolája közül ugyanis 5 kapott értesítést arról, hogy a hiányosságok "súlyosan veszélyeztetik a gyermekek egészségét és testi épségét".

Az ország minden tájáról beküldött adatokat még nem összesítették, így az ÁNTSZ megkeresésünkre nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy a magyar iskolák milyen állapotban vannak közegészségügyi szempontból. Számos iskola ugyanakkor már kapott visszajelzést a feltárt hiányosságokról.

Órákig faggatták az igazgatót

Az [origo]-nak nyilatkozó, Pest megyei településeken működő általános iskolák igazgatói szerint a vizsgálat úgy zajlott, hogy az ÁNTSZ munkatársai órákon át járták az épületeket, illetve egy hosszú kérdőív alapján több száz kérdést tettek fel az iskolaigazgatóknak. Egy budakalászi iskola vezetője szerint három és fél órán át faggatták az ÁNTSZ munkatársai, a tantermek méretétől a padló minőségén át a tisztítószerekig sokféle apróságról kérdezősködtek.

Az eredményekről a megkérdezett iskolaigazgatók egy része nem tud semmit, mert az intézmény nem kapott tájékoztatást, mások viszont kaptak levelet a náluk talált problémákról, melyekben határidők is szerepelnek a hibák kijavítására. Vannak egyszerűen és viszonylag olcsón megoldható hibák, mások esetében viszont a fenntartóknak - többnyire helyi önkormányzatok - ki kell fizetniük a nagyobb összegű javításokat.

A vécékben, a tusolókban és az öltözőkben a folyékonyszappan- és vécépapír-ellátottsággal voltak problémák nálunk - mondta kérdésünkre egy budaörsi általános iskola igazgatója. A felmérést végző ÁNTSZ-munkatárs szerinte a vizsgálat közben megjegyezte, hogy az iskolákban általában a mosdók, zuhanyzók állapota a legkritikusabb. Ezek a problémák könnyen orvosolhatók voltak - a határidő augusztus vége volt -, de a szerelvényekkel is akadtak bajok a mosdókban, és a konyhafelmérés során is találtak hiányosságokat - mondta az igazgató. Ez utóbbi szerinte csatornázási, párelszívási problémákat jelent, és mintegy húszmilliós költsége van. Az igazgató hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Budaörs önkormányzata azonnal eljárt, és megszavazta a szükséges összeget. Hozzátette, el sem tudja képzelni, hogy mit tennének ugyanakkor ilyen helyzetben azok az önkormányzatok, amelyeknek egyszerűen nincs ilyesmire forrásuk.

Az érdi Érdligeti általános iskola igazgatónője szerint náluk is többféle problémát jelzett az ÁNTSZ, de a helyzet "nem tragikus". Problémásnak találták például, hogy egy kémiai kísérlethez a következő órára előkészített eszközök mellett kávézott egy tanár a munkaasztalon, illetve, hogy egy üdítősflakont is felhasználtak az egyik kísérlethez. Hiányzott továbbá a biztonsági lap a szekrényről - sorolta az igazgatónő, aki szerint ezeket a problémákat könnyen lehetett orvosolni. Voltak olyan kifogások is, amelyek anyagi ráfordítást igényelnek, ezekről azonban nem mondott részleteket az igazgatónő, csak annyit, hogy még egyeztetnek róluk. Hozzátette, eddig nem kaptak forrást a javításokra, amelyeket egyébként mindig határidőre el kell végeztetni. Mire az új tanév kezdődik, az átalakítások szerinte elkészülnek.

A budakalászi Kalász Suli Általános Iskola vezetője szerint ők nem kaptak visszajelzést az ÁNTSZ-től, és reméli, hogy ez azt jelenti, mindent rendben találtak náluk. "A feltételekért mindennap keményen meg kell küzdenünk" - mondta, megjegyezve, hogy ez még úgy is igaz, hogy az iskola az ország szerencsésebb, jobb módú részében van.

A takarító festi az iskolát

A ceglédi Táncsics iskola igazgatóhelyettese is azt mondta, az iskolát nem értesítették hiányosságokról. Az önkormányzatoknak sehol sincs sok pénze, ezért sokszor önerőből kell végrehajtani a javításokat. Nyaranta például a takarító meg a portás is beállnak helyiségeket festeni, hogy a tanévkezdésre legalább az öltözők, ebédlők átessenek egy tisztasági festésen. Az igazgatóhelyettes szerint a normatívából nem lehet kihozni az összes karbantartási munkát. Hozzátette, tud olyan iskoláról, ahol a szülők dobják össze a pénzt és festik ki a tantermet, sőt, olyan is előfordul, hogy a nagytakarítást is maguk csinálják.

Az [origo] megkeresésére a Fővárosi Kormányhivatal Népegészségügyi Szagigazgatási Szerve - amelyhez egész Pest megye is tartozik - nem tudott felvilágosítást adni a megye iskoláinak közegészségügyi állapotáról, mert még csak most kezdődött az adatok feldolgozása. A felmérés július elején fejeződött be. A szervezet közegészségügyi osztályának vezetője, Gál Ildikó ugyanakkor közölte, a vizsgálatnak nem csak az a következménye, hogy országos képet lehet kapni az állapotokról, hanem maguk a fenntartók és az iskolák is tájékoztatást kapnak. Ezzel párhuzamosan a hiányosságokat kötelezően ki kell javítaniuk egy megadott határidőig, amelyet utóellenőrzéseken is vizsgálnak majd.

A fenntartók a zsebükhöz mérten igyekeznek kijavítani a hibákat, de ha mégsincs azonnal forrás a javításokra, akkor új határidő kitűzése is szóba jöhet - magyarázta a Gál Ildikó. A hiányosságok súlyossága is számít az osztályvezető szerint: egy rossz mosdókagyló miatt például - ha nem készül el azonnal - nem zárnak be egy iskolát sem, de ha egyáltalán nem lenne működő mosdó az intézményben, akkor biztosan felfuggesztenék a működését. Ez ugyanis már közegészségügyi- és járványveszélyt jelenthet - tette hozzá.