Továbbra sincs alpolgármestere Esztergomnak

Vágólapra másolva!
A jobbikos Stámusz Andreát jelölte a március óta betöltetlen alpolgármesteri posztra Esztergom független polgármestere, de a fideszes többségű képviselő-testület nem támogatta. A Fidesz-frakcióvezető szerint a polgármesternek az ő soraikból kellene helyettest jelölnie.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült alpolgármestert választani Esztergomban a képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésén. A város függetlenként megválasztott polgármestere, Tétényi Éva a jobbikos Stámusz Andreát jelölte a posztra, de az előterjesztést a titkos szavazáson csak ketten támogatták, nyolcan ellenezték, ketten pedig tartózkodtak.

A döntést a polgármester sajnálkozva vette tudomásul. Azt elmondta, ez újabb bizonyítéka annak, hogy a testület kétharmados fideszes többsége megpróbálja ellehetetleníteni a munkáját. Stámusz Andrea a szavazást követően azt mondta: erre az eredményre számított, meglepődött volna azon, ha a Fidesz-frakció másként szavazott volna.

Steindl Balázs Fidesz-frakcióvezető szerint az, hogy a polgármester az általa hangoztatott együttműködés jegyében egy jobbikos alpolgármestert jelöl, elég furcsa. "Ha ön együttműködést szeretne, akkor közülünk jelölt volna" - jelentette ki a frakcióvezető.

Az alpolgármesteri poszt betöltése a tavalyi választások óta visszatérő téma Esztergomban. Az októberi alakuló ülésen az erről szóló előterjesztést napirendre sem engedte venni a testületben kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-frakció. A fideszesek azt is jelezték, hogy fél évig egyik képviselőjük sem hajlandó alpolgármesteri tisztséget ellátni.

A Fidesz-frakció akkor az MSZP-s Nyíri Attilát jelölte volna alpolgármesternek, Tétényi Éva azonban fideszes alpolgármestert szeretett volna. A testület 2010 novemberében az LMP-s Batyikné Csőke Ágnest választotta alpolgármesterré, ő azonban az idén márciusban egészségi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről.

A tervek szerint a rendkívüli közgyűlés napirendjén szerepel a költségvetés módosítása is, amelyre Tétényi szerint azért lenne szükség, mert a Fidesz-frakció által januárban megszavazott válságköltségvetésben nem szerepeltek a közterületek fenntartására fordítandó összegek. Így például nem jutott egyetlen forint sem a játszóterek karbantartására, a zöldfelületek gondozására, az útkátyúzásra.

Esztergomban hónapok óta feszültség van a tíztagú Fidesz-frakció és a kétharmados aránnyal megválasztott független polgármester között. Tétényi Éva - arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt a fideszes Meggyes Tamás vezette előző önkormányzattól - adósságrendezési eljárást kért, amit a Fidesz törvénytelennek tart.