Három nyári tábor tevékenységét korlátozták az ellenőrök

Vágólapra másolva!
Konyhát is bezártak a gyermek- és ifjúsági táborok nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzésének első szakaszában. Három tábor tevékenységét korlátozták, a helyszíni szemlék tapasztalata azonban alapvetően kedvező volt.
Vágólapra másolva!

A július 4-én kezdődött vizsgálat alatt 242 esetben 227 ifjúsági- és gyerektábort ellenőriztek - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. A táborok összesen 13 559 gyerek étkezését biztosították.

A helyszíni szemlék tapasztalata alapvetően kedvező volt - mondta az államtitkár. A vizsgált helyek 71 százaléka - 162 tábor - megfelelően, biztonságosan működött. A szakemberek 46 létesítményben tártak fel a kisebb, de kijavítható hibákat. A táborok nyolc százalékánál - 19 helyen - tapasztaltak az ellenőrök olyan hibákat, amelyek miatt hatósági intézkedésre volt szükség.

Kardeván Endre közölte: az ellenőrök 36 esetben alkalmaztak szankcióként figyelmeztetést, két esetben pedig helyszíni bírságot. A bírság összege 1,3 millió forint volt. Három esetben volt szükség a tábor tevékenyégének a korlátozására. Borsod-Abaúj- Zemplén megyében, az egyik táborban a hűtőkapacitás nem volt megfelelő. Egy Pest megyei táborban pedig egy volt családi ház fürdőszobáját használták tároló konyhaként. A káptalanfüredi tábor konyhájának működését élelmiszer eredetű megbetegedés gyanúja miatt kellett felfüggeszteni július elején. Innen 44 fiatalt kellett kórházba szállítani. A tömeges ételmérgezést a gyanú szerint calicivírus okozta.